mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 13. 16:16

Kezdődik az iskola: 13. havi családi pótlékot követel az MSZP

Kezdődik az iskola: 13. havi családi pótlékot követel az MSZP
Két héttel az iskolakezdés előtt itt a csőd a gyermekeket nevelő háztartásokban. Az MSZP-nek megvan a javaslata: azonnal 13. havi pótlékot kell utalni a családok számára. Erre szólította fel a kormányt csütörtöki online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

„Két és fél hét múlva kezdődik Magyarországon az új tanév, ám évről évre egyre több család szorul arra, hogy az iskolakezdés előtt fogyasztási hitelt vegyen fel. Az iskolaszerek akár 20%-kal is többe kerülhetnek, mint tavaly” – emlékeztetett Bangóné Borbély Ildikó.

Rámutatott, az iskolakezdés akár 20.000 forinttal is megnövelheti egy-egy család kiadását a tavalyi évhez képest. „A felmérések szerint gyermekenként a 35-40.000 forintot is elérheti az iskolakezdés ára, és itt még csak az alapfelszerelésekről beszélünk! Miből tudják a szülők megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket? Nem megoldás, hogy folyamatosan adósságba kerülnek a magyar családok egy olyan egyszerű oknál fogva is, hogy kezdődik az iskola”.

A szocialista képviselő kiemelte, minderre a kormány válasza a családi adókedvezmény. „Igen ám, de brutálisan megnőtt a munkanélküliség, és aki munkanélkülivé vált, nem kapja meg ezt az adókedvezményt” – emlékeztetett a gyermekeket hátrányba hozó szabályozásra.

Pártja nevében követelte a kormánytól a 13. havi családi pótlék haladéktalan bevezetését. „Van még két és fél hetük iskolakezdésig, azonnal utalják át a családoknak, hogy gyermekeik rendesen el tudják kezdeni az iskolát”!

Bangóné egy, az iskolakezdéstől megvont jelentős összeget is megemlített. „A magát plakátokon több milliárdért családbarátnak nevező kormány a cafetériába tartozó iskolakezdési támogatást úgy megadóztatta tavaly, hogy a munkáltatóknak a legtöbb esetben már nem éri meg ezt a juttatást biztosítani a gyermeket nevelő családoknak.

Ezzel a kormány átlagosan 20-30.000 forintot vett ki a magyar családok zsebéből”.

Hangsúlyozta, nem elég, hogy ezekkel az intézkedésekkel eleve megnehezítették az oktatást, ráadásul az út szélén hagyták a családokat a digitális oktatásra való jobb felkészülésben is, ahol – egyebek mellett – számos eszköz tekintetében szintén brutális áremelkedés következett be.

„A kormánynak kötelességei vannak a gyermeket nevelő családokkal szemben” – figyelmeztetett a képviselőnő, majd főbb pontokba szedve kifejtette az MSZP javaslatait, melyek lényege, hogy a az emberek eladósítása és a kormány mellébeszélése helyett valódi megoldást kell nyújtani a családoknak:

  • Vissza kell adni a cafetériát!
     
  • Meg kell emelni a családi pótlék összegét!
     
  • Az iskolakezdés terheinek csökkentése érdekében augusztusban plusz egyhavi családi pótlékot kell adni a magyar családoknak! Ez az ún. 13. havi családi pótlék.

„Világos, hogy mit kellene a kormánynak tennie: a Magyar Szocialista Párt megtette a javaslatot, most már csak azon múlik minden, hogy a kormány ezt hajlandó-e a magyar családokért, a magyar gyerekekért megtenni!” – zárta szavait Bangóné Borbély Ildikó.