2012. január 22. 11:04

Ki a felelős?

A rendőrök 2012. január 2-án a békésen tüntetőkre ráengedték az ellentüntetőket. Semmilyen kordon, semmilyen elkülönítés, semmilyen védelem nem szerepelt a rendőrség stratégiájában, eszköztárában a két ellenérdekelt csoport egy területen való tüntetésének kezelésére. Tragédia is történhetett volna, szerencsére nem történt. Az MSZP tudni akarja, kik a felelősek ezért.

Félreértések elkerülése végett: nem a kisrendőrök, beosztottak felelősségét vizsgáltatná ki az MSZP, hiszen ők csak parancsot teljesítenek. Sokan azzal hergelték az ellentüntetők által megtámadott, leköpdösött, megvert tüntetőket, hogy jelentsék fel a nem intézkedő rendőröket. Ugyanis nekik intézkedési kötelezettségük van, illetve joguk van a parancsmegtagadásra, ha az ellenkezik a szabályzattal, a hatályos magyar törvényekkel.

Az MSZP ebben a tekintetben határozottan az utasításra cselekvő rendőrök mellett áll.

Mára a Fidesz olyan világot épített kormányzása másfél éve alatt, ahol a létbiztonság megszűntetésével zsarolják a lakosságot, a munkavállalókat. Ennek ékes példáját láthattuk a feladatát tekintve példamutatásra szánt közmédiumok esetében, ahol először letagadták, hogy csaltak volna, majd beosztottakra terelték a felelősséget, később „látszatfegyelmit” adtak, végül a nem szűnő nyomás hatására kirúgták állásukból a felelősöket, de továbbra is alkalmazták őket más szerepkörben. A Fidesznek ugyanis égető szüksége van azokra a vezetőkre, akiket nem érdekelnek a törvények, a demokrácia, a jog. Természetesen a politikai felelősöket még eddig senki sem nevezte meg, hiszen az eléggé vélelmezhető, hogy ilyen aljasságokat csakis felsőbb politikai utasításra hajtanak végre a vezető pozícióba helyezett pártkatonák. Ez a Fidesz demokráciája.

Sajnos a fenti struktúrát feltételezzük a rendőrség esetében is, hiszen nyilvánvaló - a helyszínen lévők számára egyértelműen bebizonyosodott - szabálysértés történt 2012. január 2-án a rendőrség részéről.

Valami/valaki visszatartotta őket a feladatuk, a kötelességük teljesítésétől.

Az MSZP követeli a beosztotti állományban dolgozó rendőrök védelmét, törvényi kötelességük feltételeinek biztosítását, és a valódi felelősök megnevezését, azok illő felelősségre vonását.

MSZP