mszp.hu | honvédelem közlemény | Honvédelem
2017. augusztus 30. 12:53

Ki a felelős azért, hogy légvédelem helyett állítólag csak hazudozik a HM?

Ki a felelős azért, hogy légvédelem helyett állítólag csak hazudozik a HM?
Augusztus 20-án egy a magyar légirányításnál egy be nem jelentkező személyszállító repülőgép miatt riadóztatták a Gripeneket. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Honvédség készenléti szolgálatot adó géppárja sikeresen azonosította, és kikísérte a repülőt.
Ezzel szemben sajtóértesülések szerint a riadóztatás miatt az egyik Gripen olyannyira megriadt, hogy fel sem bírt szállni. Így a feladatot egyetlen vadászgép hajtotta végre.
 
A hibás Gripen és a hiba eltusolására tett kísérlet akár vicces is lehetne, ha nem a Magyar Honvédség tragikus állapotát és a honvédelmi vezetés teljes megbízhatatlanságát jelezné. Látható, hogy a Honvédség már a legalapvetőbb feladatait is alig képes ellátni.
 
Mindezek fényében nincs helye a félrebeszélésnek! Ha a honvédelmi tárca ebben a kérdésben hazudik, miért higgye el bárki, hogy a magyar állam képes valódi védelmet nyújtani baj esetén? A bizalom helyreállítása alapvető védelmi érdek!
 
Ezért egyenes válaszokat várunk Simicskó István honvédelmi minisztertől: augusztus 20-án valóban csak egyetlen vadászgép tudott felszállni? Ha igazak a sajtóértesülések, ki a felelős a történtekért és a valótlan tartalmú közlemény kiadásáért? Mit tesznek, hogy hasonló helyzet ne alakulhasson ki? Lesz-e következménye annak, hogy a HM megpróbálta eltussolni a hibát, és félrevezette az embereket?
 
MSZP
 
Bővebb információ: Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok