mszp.hu | Belföld | Európai Parlament
2014. október 19. 13:02

Ki a hazaáruló?

Ki a hazaáruló (?), avagy kétezer órával Orbán tusványosi beszéde után - EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (11.)

A demokrácia, a jogállam és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről rendeznek vitát kedden este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az erről szóló döntést az EP frakcióvezetői közösen hozták meg, a vitán várhatóan az Európai Bizottság és az Európai Tanács olasz elnökségének képviselője is jelen lesz. A Fidesz valós érvek helyett inkább hazaárulást kiáltott, Deutsch Tamás pedig viccesnek szánt kommentárjával bejelentkezett a legalpáribb képviselő díjára.

Kikérem magamnak, hogy a Fidesz szerint mindenki hazaáruló, aki nem hódol be a nemzeti együttműködésnek. Aki ellent mer mondani a rezsimnek. Aki nem rájuk szavaz, vagy csak ki meri mondani, amit gondol. A Fidesz azt hirdeti: aki nem velük tart, nem lehet rendes magyar ember. Kikérem magamnak, hogy Orbánék a nemzetet és egész Magyarországot élő pajzsként tartják maguk előtt. Kikérem magamnak, hogy amikor erkölcstelen politikájukat kifogásolják, azt mindig Magyarország elleni támadásként értékelik. A Fidesz nem egyenlő Magyarországgal. És a rezsimkormány sem egyenlő magyar hazánkkal. Nincs az a felhatalmazás, amely alapján túszul lehet ejteni egy nemzetet. Sem baloldalról, sem jobboldalról. Aki ezt teszi, az valóban elárulja a hazáját.

Legyen világos: Magyarország mi vagyunk! Konzervatívok, szociáldemokraták, liberálisok, keresztények, ateisták, zsidók, cigányok, idősek és fiatalok. Fidesz-szimpatizánsok és MSZP-szavazók. Mi, mindannyian, együtt. Aki kirekeszti a másikat saját nemzetéből, az valóban elárulja a hazáját.

Az ország sorsáért való aggódás minden demokrata kötelessége. Jobb- és baloldalon egyaránt. Annak kimondása és megvitatása pedig, hogy Magyarország végzetesen és veszélyesen eltávolodott az európai értékektől, a nyugatos demokráciák államiságától, ugyancsak nemzeti és európai kötelességünk. Aki erre csak hazaárulást tud kiáltani, annak nincsenek érvei. És nincs igazsága.

Vajon az a magyar nemzet érdekét szolgálja, hogy – ha igazak az állítások – kormányzati szereplőket tiltottak ki korrupciógyanú miatt az Egyesült Államokból? Vajon a magyar nemzet érdekeit szolgálja, hogy az az Orbán Viktor, aki öt éve még Európa-barát jegyzetében az agresszív orosz térnyerés ellen emelt szót, most kiárusítja az ország energiafüggőségét az orosz „agresszornak”? Vajon a magyar nemzet érdekét szolgálja, hogy a kormány szabadságharcot vív az ország fejlődését egyelőre egyedül finanszírozni képes európai közösséggel? Szerintem inkább azok árulják el saját nemzetüket, akik képesek politikai alapon gátolni a fejlesztési források célhoz juttatását. A Fidesz pedig ezt hirdette.

„Olyan Európára van szükségünk, amelyik képes megvédeni polgárainak szabadságjogait, akár saját kormányukkal szemben is” – fogalmazott Orbán Viktor 2009 februárjában. Nyilván nem hazaárulóként gondolt magára, amikor ezt írta. Amíg az ország polgárai megtűrnek egy olyan rezsimet, amely putyinokratikus zárványt farag közös hazánkból és amely a kormány kritikusait kirekeszti a magyar nemzetből, addig én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Kedden ott leszünk a strasbourgi vitán és a magyar nemzet hosszú távú érdekét fogjuk védeni, nem pedig az Orbán-rezsimét. Vajon, akkor ki a hazaáruló?!

Ujhelyi István

az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő