mszp.hu | Belföld
2024. február 26. 19:54

Ki az igazi felelős a kegyelmi ügyben?

Ki az igazi felelős a kegyelmi ügyben?
Gurmai Zita és Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselői interpellációt nyújtottak be Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy kiderüljön, tett-e bármilyen érdemi intézkedést a kormány a gyermekek védelmében a bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta.
„A bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta nyolc év telt el, azóta számos pedofilbotrányba keveredett a Fidesz, amit valahogy mindig megúszott a kormány. Miközben párttársaikat mosdatták, próbáltak úgy tenni, mintha a legnagyobb gyermekvédők lennének” – kezdte interpellációját Gurmai Zita. 
 
A kormányzati gépezet mindent megtett az ellentmondás elfedése érdekében: törvénymódosítást, nemzeti konzultációt és közpénzből finanszírozott propagandát is eszközül használt fel ehhez a hatalom.   

„Novák Katalin és Varga Judit közös kegyelmi ügye teljesen világossá tette, hogy ez az egész csak színjáték, amiben Balog Zoltán fideszes politikus, egyházi szereplő és egykori miniszter és még valószínűleg mások is benne voltak” – fogalmazott felszólalásában az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Ezek a politikusok egy olyan személyt részesítettek kegyelemben, aki kiszolgáltatott, gyermekotthonban élő gyermekekkel szembeni szexuális erőszakot próbált eltussolni. 
Gurmai Zita szerint nehezen hihető, hogy Orbán Viktor ne tudott volna a hozzá, a családjához, az ügyvédjeikhez, a párttársaihoz több szálon kötődő elítélt kegyelméről. Nehezen hihető, hogy Budaházy Györgyék kegyelmi kérvénye szóba került kormányülésen – miként ezt Gulyás Gergely beismerte –, de a bicskei pedofil bűnsegéd kegyelmi ügye nem.
 
A kormánynak az igazi áldozatokról, a gyerekekről kellene beszélni, hiszen állandóan a gyermekek védelméről beszélnek, de közben valódi érdemi intézkedéseket nem tettek a gyermekvédelem területén, sőt tavaly a gyermekjogi képviselők számát harmadára csökkentették. 
 
Ha a kormány valóban kiemelten fontosnak tartaná a gyermekeink védelmét, akkor fejlesztené a gyermekvédelmi rendszert. 
 
Interpellációja végén Gurmai Zita az alábbi kérdéseket tette fel a belügyminiszternek: 
  • Mit tett, illetve tett-e érdemi intézkedéseket a gyermekek védelmében a kormány a bicskei pedofilbotrány kirobbanása óta?
  • Történtek-e lépések a gyermekotthonokban élő gyerekek felvilágosítása, az ott dolgozók továbbképzése, a jelzőrendszer megerősítése érdekében?
  • Miért nem a gyermekeket védi meg a kormány, miért inkább a fideszes pedofilpártolók méltóságáról beszélnek?
  • Miért mentegetik a pedofilmosdatókat, miért nem a gyermekvédelmi rendszert erősítik? 
 

Kapcsolódó párttagok