VilággazdaságOnline | Belföld | interjú
2013. május 26. 19:56

Ki az orbáni zsákutcából!

Megakadályozta az MSZP széthullását a súlyos 2010-es vereséget követően. Sokak szerint ő az eddigi legkeményebb pártvezetője az MSZP-nek. De vajon van-e receptje Mesterházy Attilának a felelős kormányzás helyett kampánykormányzást folytató Fidesz legyőzésére? Interjú az MSZP elnökével.


- Még az ellenfelei is elismerik, hogy szorgos munkával szilárdította meg pozícióját az MSZP-ben. Sokak szerint ön az eddigi legkeményebb pártvezetője az MSZP-nek. De pártja népszerűségét egy ponton túl már nem tudta növelni. Mit vesz elő a kalapjából a választásokig?

- Egy mondatban nem lehet válaszolni, mert akkor egyszerű lenne a megoldás is. Azt sose tévesszük szem elől, hogy ma körülbelül egymillió ember tudja, hogy kire szavazna, de nem mondja meg a közvélemény-kutatóknak. Ebben a csoportban mintegy kétharmados többségben vannak a baloldali érzelműek. És van még durván másfél millió ember, akik valóban bizonytalanok. Nagyjából ez az a kör, amelyik el fogja dönteni a választásokat, hiszen a Fidesz nem vezet annyival, hogy ezt a tömeget ellensúlyozná, ha egyszer megmozdulnak és választanak maguknak pártot, eljönnek szavazni. Az ő megszólításuk lesz a legnagyobb feladatunk.

- Hány szavazóval nyerne az MSZP és ebből most mennyi van meg?
- Mi úgy számolunk, hogy nagyjából van egymillió biztos szavazónk. Emellett van nagyjából ötszázezer szavazó, akik ha az urnák elé járulnak, ránk voksolnak. Az ő lelkesedésüket táplálnunk kell. És efölött van az imént említett kör. Baloldali politikával a szocialista párt elméletileg 2.3-2.5 millió embert tud megszólítani. Ebből most a Szonda mérései szerint 1.3-1.5 között van az szocialista párt szavazóinak száma.

- Nehéz helyzetben vannak, hiszen ígérgetéssel nem sokra mennek, miközben milliókat kellene meggyőzniük, hogy önökre szavazzanak. Mi a megoldás?
- Azért rendkívüli a helyzet Magyarországon, mert van egy populista, nacionalista kormány, amelyiknek legfontosabb szempontja a hatalom megtartása. Ennek érdekében mindent beáldoznak, jelentsen ez gazdaságpolitikai, társadalompolitikai vagy épp a demokráciával kapcsolatos kérdéseket. Ezért mi azt mondjuk, hogy Magyarországon felelős kormányzásra van szükség. Ma kampánykormányzás folyik. Ellentétben velük mi nem fogunk előállni felelőtlen ígéretekkel. A lassan egy éve összeálló  különféle programjainkon ez látszik is. A populizmusra nem populizmussal válaszolunk, hanem reális ígéretekkel. A választás arról szól, melyik pártnak hisznek többen. Ha valamelyik pártnak tanulnia kellett ebből, az a szocialista párt volt, hiszen 2006-ban a választási programban teljesen mást ígértünk, mint ami végül a kormányprogram lett. Ezért mi nem csak a zsákutcába vezető orbáni ígéret-licitálásból, de saját hibáinkból is tanultunk.

- Megjegyezem, sokaknak az se tetszett, mikor a Medgyessy kormány beváltotta az ígéreteit.
- Valóban, volt olyan szocialista kormány és miniszterelnök, akit meg pont azért kritizálnak, mert betartotta választási ígéreteit. Ezért kell a határokat meghúzni. Talán emlékszik még rá, hogy a Fidesz 14. havi nyugdíjat ígért, meg 400 százalékos béremelést, melyekből nem lett semmi. Ígért  tíz évre  egymillió új munkahelyet  is, és mégis  csúcson van a munkanélküliség.

- Mark Twainnel: az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket. Ma ott tartunk, hogy párszáz forintért meg lehet venni szimpatizánsokat.
- Nézze, én ennél optimistább vagyok, bár persze ez munkaköri kötelezettségem is. Nagyon sokan mondják nekünk a rezsicsökkentés kapcsán, hogy ez csak pár száz forint könnyítést jelentett, vagy még annyit sem, s eközben  a korábbi, rászorultság alapján adott kedvezményeket meg könnyű szívvel megszűntették. Másrészt azt is látni kell, hogy mikor a kormányzati intézkedéseket elkezdik kommunikálni, akkor mindenki tele pozitív várakozásokkal. Ám amikor az intézkedés valódi hatásával szembesül, már reálisabb annak megítélése. Ilyen a devizahitelesek ügye is: a gazdagoknak segítettek, a rászorulóknak pedig semmit nem adott a kormány. Magyarországon nemcsak a szegények száma nőtt, hanem a szegénység mélysége is. Látszik, hogy ezzel a kormány semmit nem kezd. Miért beszél akkor a miniszterelnök a kereszténység és a család fontosságáról olyan sokat? Miért bírálja  az uniót is gyakran  ezért? A keresztény értékeket épp így nem képviseli, ahhoz bizony  más társadalompolitika tartozna. Aki elesett, azt segíteni kellene, aki nehezebb sorsú, annak több segítséget kell adni. A mai kormány csak a gazdagokat gazdagítja, a szegényekkel igazából nem törődik.

- Az ellenzéki összefogás története most ott tart, hogy augusztusig meg fognak állapodni egy listavezető jelöltben. Ám előbb az Együtt 2014-el egy választási programban akarnak egyetértésre jutni. Elég ehhez két hónap?
- Mi azt mondtuk, az ellenzéki egyeztetés folyamatát ősszel kell lezárni. Mi siettettük volna a tárgyalásokat, de Bajnaiék néhány hónapos türelmi időt kértek. Ezt tudomásul kellett vennük. Fontosnak tartjuk, hogy legyen egyeztetés a program szakmai tartalmáról, arról, hogy a körzetekben ki hogyan akar jelölteket indítani. Legyen egyeztetés a közös jelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök személyéről. Ősztől már mindenkinek csak a kampányra kell összpontosítania.

- Ha jól foglalom össze az önök programját, akkor a növekedést kell beindítani, hogy több munkahely legyen. El akarják érni, hogy a jómódúak nagyobb részt vállaljanak a közterhekből, vagyis megemelnék az adóikat. És helyreállítják a jogállamiságot. Ezt akár konzervatív vagy liberális szavazók is elfogadhatják.
- Mindig azt mondtuk,  baloldali értékrend alapján reális programot fogalmazunk meg Magyarországnak. Vagyis nem csupán a baloldali szavazóknak szól ez a program, hiszen a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés Magyarország legnagyobb problémája. Úgy egészíteném ki azt, amit ön mondott,  fizessenek többet a gazdagok,  ugyanakkor kapjanak több lehetőséget a szegények. Akit a társadalom szélére szorítottak, az kapjon több segítséget az államtól - az oktatástól az egészségügyig. És, a harmadik terület valóban a jogállam, a demokrácia, a szabadság helyreállítása. Legyen tisztában mindenki azzal hogy súlyos  gazdasági, társadalmi-szociális és demokrácia-politikai válsággal kell szembenéznie a következő kormánynak.

- Ígérem, békén hagyom az összefogás témával, de sokak szerint az MSZP nem engedhet abból, hogy saját kormányfőjelöltet állítson, hiszen az Együtt 2014 is megtette ezt. Miért olyan szemérmes a szocialista párt, hogy nem nevezi meg önt? Egyébként ön is kerüli ezt a kérdést. Egyáltalán szükség van-e közös jelöltre? Nem elég, ha a helyi jelölteket támogatják közösen és győzelmük esetén legyen az a kormányfő, aki több szavazatot kapott az országos listáján?
- Ha jól emlékszem, volt már ilyen szakértői javaslat, de a szavazatmaximalizálásnak szerintünk a közös jelöltek, közös lista, közös kormányfőjelölt-állítás a legjobb útja. Pontos számításaink szerint így érhető el a legtöbb szavazat. A közös miniszterelnök-jelöltre pedig azért lenne szükség, hogy egy ember jelenítse meg a kormányváltó akaratot. A választópolgároknak arra kell választ adniuk, hogy hatalomban kívánják-e tartani Orbán Viktor t vagy el akarják zavarni. Ma a felmérések azt mutatják,  többségben vannak azok, akik kormányváltást akarnak. Ezt az akaratot kell nekünk politikai aktivitássá formálni. Ezt szolgálja a közös jelölt, közös lista, közös vezető rendszere.

- Lehet, hogy nem akarna baloldali vezetőt a liberális világnézetű választó és fordítva. Megeshet, hogy több szavazatot kapnának külön-külön.
-  A Fidesz új választási rendszere az első és a második helyre kerülő pártot jutalmazza többlet-mandátumokkal. A többit bünteti. A két külön lista mandátumvesztést hozna minden bizonnyal.  A múltban sok vitánk volt az SZDSZ-szel, mint koalíciós partnerrel. Éppen ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy legyen programalapú megállapodás a most indulók között. Mára azonban egyértelművé vált, hogy Magyarországon a szocialista párt a legnagyobb, legszervezettebb ellenzéki erő, amely nélkül biztosan nincs kormányváltás. Ezt a pozíciót mi három év alatt értük el. Más pártnak is lett volna erre lehetősége, de hogy, hogy nem, nekünk sikerült. Egyébként pontosan ezért érezzük támadásnak a Fidesz részéről, hogy épp a választás évében meg akarják vonni  a pártfinanszírozást. Ez a szocialista pártot érinti a legérzékenyebben, hiszen mi rendelkezünk országos hálózattal, nekünk van országos aktivista hálózatunk, így működési költségeinket és  az irodáink utáni hiteltartozásunkat finanszíroznunk kell.

- A kormánypártok kampánypénzjavaslata újabb csapdahelyzetet teremtett. Ha a Fideszt leváltani akaró demokratikus pártok összefognak, nem lesz pénzük a kampányra. Ha viszont külön-külön állítanak saját jelöltet, lesz ugyan pénzük, de nem nyerhetnek.
- Azon túl, hogy feltételezhetően tönkre akarják tenni a szocialisták infrastruktúráját, olyan modellt akarnak bevezetni, amelyben  akkor jutnak a pártok több pénzhez, ha minél több jelöltet és külön indítanak a  listán. A Fidesz mindent elkövet  az ellenzéki együttműködés megakadályozása érdekében. A többpárti demokráciát akarják felszámolni – s ez a napnál is világosabb.

- Egy nem túl hihető, friss verzió három régi MSZP-st gyanúsít azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott Gyurcsány beszéd hangfelvételét. Egyáltalán érdekük-e önöknek, hogy kiderüljön az igazság vagy ez nem befolyásolja a választási harcot?
- Egyrészt a teleregény kategóriáját kimerítő sztori 24 órán belül megdőlt, másrészt mindig az volt a véleményem, hogy akinek van bizonyítéka, az álljon elő vele. Minden más találgatás csak arra jó, hogy a Fidesz elterelje a szót Magyarország igazi problémáiról és a trafikpanamáról, mellyel Fideszes barátok jutnak többmilliós havi keresethez az utólag megemelt árréssel. Ez például sokkal nagyobb botrány és sokkal jobban befolyásolja a magyarok életét.Szerző: Ács György - Vasárnap Reggel