2011. február 11. 18:42

Ki dolgozik majd Alsógagyon?

Katasztrófa felé sodródik a közfoglalkoztatás, nő a bűnözés, a feketemunka.

"Orbán Viktorék gazdaságpolitikájának és a Nemzeti Együttműködés Kormánya (NEK) által életre hívott, "ragyogóan működő" Nemzeti Közfoglalkoztatási Programnak "köszönhetően" közel egy hónap alatt 100 ezer fővel nőtt Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma: ma már 680 ezer álláskeresőről tudunk, ez közel öt százalékkal magasabb, mint egy éve. A rendszerváltáskor sem volt ilyen magas a munkanélküliség, mint most. A problémák ráadásul éppen azokban a hátrányos helyzetű térségekben jelentkeznek hatványozottan, mint például megyénkben, ahol az egykulcsos szja bevezetésének legtöbb kárvallottja él" - jelentette ki Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke pénteken Miskolcon.

Mint mondta, a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az ország több megyéjében a foglalkoztatási gondok kezelésére 2011-ben jóval kevesebb forrás jut, mint a decentralizált Foglalkoztatási Alapból rendelkezésre álló pénz volt 2010-ben. Ez azt eredményezi, hogy az elsődleges munkaerőpiacról kiszorult, vagy ott megjelenni sem tudó emberek a közfoglalkoztatásban sem vehetnek részt. Nekik a szegénységből immár nem a munkába, hanem a nyomorba vezet az út.

Gúr Nándor tájékoztatóját Takács Lászlóval, Alsógagy polgármesterével közösen tartotta. Takács László arról számolt be, hogy a megváltozott finanszírozás, az Út a munkához program megszüntetése miatt idén csupán 2,66 millió forintot költhetnek közfoglalkoztatásra. Ez az összeg tavaly 12 millió volt, akkor összesen 23-24 munkanélkülit tudtak alkalmazni, elsősorban kötelező önkormányzati feladatok ellátására. Mert ezt végezték a halmozottan hátrányos helyzetű abaúji térségben élő emberek: a közmunkaprogramnak köszönhetően az önkormányzatok válláról vettek le terheket. Dolgoztak villanyszerelőként a közintézményekben, buszvezetőként, konyhai segítőként, szociális munkásként. Ki mihez értett. Ma már ezt nem tehetik meg, a 2,66 millió forint 11 ember 60 napi, napi 4 órás, illetve 2 dolgozó napi 8 órás foglalkoztatására lesz elég. Összeomlik az önkormányzati feladatellátó rendszer, ha ez így marad. Az amúgy is forráshiányos önkormányzatoknak nincs pénzük piaci alapon foglalkoztatni karbantartó villanyszerelőt, vagy állandó szociális munkást. Ki fogja az idős rászorultaknak kihordani az ebédet? Ki vezeti a falubuszt? Ki gondozza a közterületeket? - sorolta kérdéseit.

Mint mondta, a kormánynak "sikerült" azt is "elintéznie", hogy újabb dolgozni akaró, de munkát nem kapó emberek kerüljenek kilátástalan helyzetbe. Egy családban ugyanis csak egy ember kaphat jövedelempótló támogatást, a másiknak már nem jár. Ráadásul ennek a támogatásnak a mértéke is nevetségesen alacsony. Ez viszont óhatatlanul a bűnözés növekedéséhez, a feketemunka térhódításához vezet. Az előbbi már el is kezdődött, 9 hónap alatt drasztikusan nőtt a bűnesetek, ezen felül az erőszakos bűncselekmények száma. "Térségünkben nincsenek gyárak, termelő, szolgáltató cégek. Miskolcra nem jöhet egy alsógagyi ember dolgozni, mert vagy nem kap munkát, vagy ha kap is, minimálbért, de az oda-vissza számolt napi 80-100 kilométeres utazását sem térítik meg neki. Velük mi lesz?" - kérdezte.

Mindkét politikus megállapította: szerintük sürgősen változtatni kell a rendszeren, mert ez így tarthatatlan. Úgy látják, emberi sorsokkal, önkormányzatok létével játszik a kormány, s döntéseik súlyosságát fel sem tudják, vagy ami még rosszabb, fel sem akarják mérni.