Ki felel a közszolgálati tájékoztatás kudarcáért?

Az MSZP a mai napon közérdekű beadvánnyal fordult Szalai Annamáriához, a Médiatanács elnökéhez, és panaszt nyújtott be Dr. Bodonovich Jenő médiabiztoshoz.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és három szocialista képviselő: Lendvai Ildikó, az emberi jogi bizottság tagja, Mandur László, a kulturális és sajtóbizottság tagja és Simon Gábor, a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke vizsgálatot kértek annak feltárására, hogyan és kinek a felelősségéből történhetett meg, hogy a közszolgálati médiumok március 14-én elégtelen és késedelmes tájékoztatást adtak az időjárás okozta közlekedési katasztrófáról. A megfelelő tájékoztatás hiánya sértette a bajbajutottak és az értük aggódó hozzátartozók érdekeit.

A médiatörvényben rájuk rótt kötelezettségeik ellenére a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió a március 14-én már a déli óráktól tapasztalható közlekedési katasztrófára és annak mértékére nem hívta fel megfelelő módon és időben a figyelmet. Aznap nem sugároztak rendkívüli híradásokat, nem szakították meg a műsort, nem adtak útvonalakra lebontott tájékoztatást, és nem alkalmaztak az egyéb műsorok (pl. Fábry Sándor show-műsora vagy Orbán Viktor esti szereplése) közben sem folyamatos, alul futó scrollcsíkot, vagyis mellőzték mindazokat az eszközöket, amelyeket 2011-ben ugyanezek a közmédiumok veszélyes helyzet esetére már teszteltek is. Óránkénti híradásokat csak március 15-én adtak, miután már a bajbajutottak többsége az egész éjszakát az utakon töltötte, és az éjszaka folyamán szinte egyetlen kapcsolatuk lehetett volna az autórádiókon fogható adás.

A négy szocialista politikus a hasonló mulasztások megelőzése érdekében kérte a felelősség megállapítását és azt is, hogy a Médiatanács elnöke, aki annak idején pályáztatás nélkül tett javaslatot a közmédiumok vezetőinek személyére, fontolja meg felmentésük kezdeményezését.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja