Belföld | orvoselvándorlás rezidensek közlemény
2012. november 16. 17:01

Ki fog itt gyógyítani?

Katasztrofális helyzetbe kerülhet az egészségügy az egyre gyorsuló orvoselvándorlás miatt. A kormányzat hiába emelte némileg a béreket, az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása idén csúcsot dönthet: csak szeptember végéig 1660-an hagyták el az országot.

Világosan látszik, hogy az Orbán-kormány egészségpolitikája eddig kudarcot kudarcra halmoz. A bruttó 10-65 ezer forinttal magasabb alapbéremelés kevés ahhoz, hogy itthon tartsa a szakembereket. Ráadásul, ha a kormány - korábbi ígérete ellenére - továbbra is befagyasztja az ügyeleti díjakat, az újabb kivándorlási hullámot indíthat el. Az egészségügyi felsőoktatásban viszont csökkentik az államilag támogatott képzés aranyat.

Ez különösen azért aggasztó, mert itthon például a háziorvosi gárda erősen elöregedett. 70 százalékuk ötven év feletti, és mintegy 800 háziorvos már betöltötte a hetvenedik életévét. Jelenleg is 171 üres praxis van, ahová senki nem jelentkezik.

Az Orbán-kormánynak sürgősen választ kell adnia arra a kérdésre, hogy ki fog Magyarországon gyógyítani? Ha nem rendezik tisztességes módon az egészségügyi dolgozók bérét, akkor súlyos válságba kerülhet a magyar társadalom teljes egészségügyi szolgáltató rendszere.

Az MSZP mindezekre világos, átfogó válaszokat ad a hamarosan bemutatásra kerülő egészségügyi programjában.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségpolitikusa