mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. június 01. 09:53

Ki fogja tanítani a jövő generációját?

Ki fogja tanítani a jövő generációját?
Az Orbán-kormány szerint a tudás, az európai szintű képzettség és a tájékozottság mind jelentéktelen és felesleges dolgok. A fideszes kormányzat nem egy jobb jövőbe való befektetésként tekint az oktatásra, és nem egy jól képzett, új generációban hisz, hanem az oktatási rendszer szétverése a célja.

A kormány jelenleg az oktatás utolsó bástyáját támadja a tüntető diákok és a kialakult helyzet ellen felszólaló pedagógusok ellehetetlenítésével. A legfrissebb adatok pedig azt mutatják, idén még kevesebben jelentkeztek pedagógusképzésre, mint tavaly, a kormány pedig intézkedéseivel csak még inkább elrettenti a tanulókat a tanári pályától.

Jelenleg a pályakezdő tanárok aránya az összes tanár csupán 1%-a. Figyelembe véve, hogy 10 éven belül a jelenlegi tanárok 40%-a nyugdíjba vonul, egyértelművé válik: pár éven belül komoly problémát fog okozni a növekvő tanárhiány, egyszerűen nem lesz, aki tanítson.

Az MSZP ötpontos javaslatcsomagja az oktatás javításáért - a béremelésen túl - a következőket tartalmazza: a jelenlegi NAT nem tölti be a feladatát, így azt hatályon kívül kell helyezni, a pedagógusok bürokratikus terheit csökkenteni kell, nagyobb szakmai önállóságot kell kapnia a tanároknak, a pedagógusok és diákok óraszámterheit csökkenteni kell, új egyensúlyra van szükség a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

Pusztai Patrik, az MSZP Ifjúsági Tagozatának elnöke

Kapcsolódó párttagok