mszp.hu | Külföld | uniós források közlemény
2014. szeptember 17. 11:01

Ki hazudik az uniós források ügyében?

"Lényegében az a hír, hogy nincs hír" - ezzel nyugtatott korábban a kormány az uniós kifizetések leállítása kapcsán, miközben saját tehetetlenségét és bűnét próbálta meg csak pökhendiséggel elfedni. Az orbáni rezsim az uniós források elosztását végző rendszert is megpróbálta az elmúlt időszakban saját és oligarcháinak érdekei szerint átalakítani. Ezt az Európai Bizottság erősen aggályosnak találta és vizsgálatot indított az ügyben. Az ellenőrzés ideje alatt Magyarország egy ideig hiába küldött számlákat Brüsszelnek, a kifizetések átmenetileg leálltak, a magyar kormány illetékeseitől pedig mindössze szánalmas magyarázkodásra tellett.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár legutóbb is arról beszélt, hogy a kifizetések újraindítása ugyan nem jelenti még az új intézményrendszer elfogadását, de "megelőlegezi, hogy az átalakítás a brüsszeli szűrőkön is átment". Ez gyenge marketingcsúsztatás.
 
Európai parlamenti képviselőként tett írásbeli kérdésünkre ugyanis Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos azt válaszolta: az ellenőrző hatóság két jelentést nyújtott be az Európai Bizottságnak a magyar átalakításokkal kapcsolatban, ezek kiértékelése pedig jelenleg is tart. "Az Európai Bizottság emellett két helyszíni ellenőrzést folytatott le a változások által érintett kulcsfontosságú szerveknél, jelenleg pedig az összegyűjtött információkat vizsgálja" - fogalmazott kérdésünkre Johannes Hahn, ráadásul a hivatkozott kifizetésekkel kapcsolatban hozzátette: "Magyarország július végén nyújtott be új fizetési kérelmeket. Az Európai Bizottságnak hatvan napja van arra, hogy megvizsgálja a kérelmeket, majd - amennyiben semmi sem indokolja a kifizetés felfüggesztését - teljesítse azokat".
 
Ideje tisztán látni a hazánk működését és fejlődését érintő uniós források elosztása ügyében, ezért elvárjuk az Orbán-kormány illetékeseitől, hogy fejezzék be a kettős beszédet és az ócska csúsztatásokat. Tegyék egyértelművé, hogy miként garantálják a források tisztességes és törvényes elosztását, hogy milyen garanciákat adnak az európai normák betartására és mit tesznek azért, hogy a kormány bűne miatt ne érje kár az uniós pályázatokon nyertes magyarokat! Több igazmondást a magyaroknak!

dr. Ujhelyi István
EP-képviselő
az MSZP alelnöke  

dr. Molnár Csaba
EP-képviselő    
a DK ügyvezető alelnöke