Ki hazudik: Orbán vagy a tények?

Ki hazudik: Orbán vagy a tények?
Orbán Viktor miniszterelnök azt állította a brit kormányfővel való találkozója után, hogy mindössze ötvenötezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában. Ehhez képest a Külügyminisztérium egy évvel ezelőtt még azt közölte, hogy a brit szigetországban élő magyar állampolgárok száma jelentősen meghaladhatja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelíthet.
Matolcsy György - még nemzetgazdasági miniszterként - egy írásbeli kérdésre adott válaszában pedig azt állította, hogy több mint félmillió magyar vándorolt külföldre, közülük pedig csak Nagy-Britanniában körülbelül háromszázezren dolgoznak. Az általam indított Hazaváró-program keretében megtartott európai fogadóóráimon hallottak is azt erősítik, hogy a kivándorolt magyarok száma az orbáni hivatkozásnál jóval magasabb.
 
A magyar miniszterelnök korábban még a kivándorlás tényét is rezzenéstelenül elhazudta, most pedig szégyenletes módon letagad vélhetően sokszázezer magyar embert. Ezzel semmibe veszi honfitársainkat és elutasítja érdekképviseletüket. Tény, hogy a kivándorlás mérhető módon 2010 után gyorsult fel, a Londonban élő magyaroknak pedig jelenleg alig hat százaléka mondja csak, hogy tervezi a hazatérést. Drámai, hogy néhány évvel ezelőtt annyi magyar gyermek született csak Angliában, ahányan Vas megyében.
 
Felszólítom a magyar kormányt, hogy tegye mielőbb világossá: hány külföldön élő magyarról van pontosan tudomása, milyen adatokkal látják el a kabinetet ezzel kapcsolatban az érintett diplomáciai kirendeltségek, illetve, hogy látványprogramok helyett a kormány milyen módon kívánja képviselni a külföldre vándorolt magyar fiatalok érdekeit, többek között a David Cameron által szorgalmazott módosításokkal szemben!
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő