Belföld | kormányváltás matolcsyzmus recesszió
2012. november 16. 14:16

Ki hisz Matolcsynak?

A gazdaság idén érte el a mélypontot, jövőre már növekedési fordulat lesz – két újabb előrejelzése között most éppen erről mesél Matolcsy György. De ki hiszi ezt el neki?

A választ tudjuk. Talán csak egy ember van Magyarországon, akinek még nem feküdte meg a gyomrát a matolcsyzmusnak is hívott, úgynevezett gazdaságpolitika. Egy ország bánatára ez az ember éppen Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke töretlenül hiszi, hogy amit Matolcsyval együtt művel, az egyszer majd nagyon jó lesz a magyar embereknek.

Azért emlékeztetnénk két apróságra. Először is az idei esztendőt – ha jól emlékszünk – az elrugaszkodás évének hirdette meg. Márpedig ha az elrugaszkodás éve egybeesik a mélyponttal, az sok mindent jelent, csak jót nem. Másrészt – ha jól emlékszünk – a kormány szinte napra pontosan egy éve ismerte be: Magyarországnak IMF-hitelre van szüksége ahhoz, hogy megmaradjon az esélyünk a növekedésre.

Megállapodás azóta sincs, viszont az eltelt időben a belső fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom és a GDP óriásit zuhant, hála a degenerált adórendszernek és azoknak a megszorításoknak, amelyek a miniszterelnök szerint nincsenek, nem voltak és nem is lesznek. A hazudozó kormányfőnél már csak az a rosszabb, hogy ha így folytatjuk, akkor növekedés sem lesz. Sem jövőre, sem azután.

Az MSZP az Orbán-kormány leváltása után ezért kivezeti a közel 800 milliárd forintos Matolcsy-csomag gazdaság- és társadalomromboló megszorításait, és egy igazságos adórendszert vezet be helyette. A többkulcsos szja, a tőkejövedelmek magasabb adóztatása és a kiszámítható gazdasági környezet pedig nem csak az átlagbérek emelkedését fogja eredményezni, hanem a fenntartható fejlődés alapját jelentő növekedést is.

Az Orbán-Matolcsy megszorítások az emberek terheit növelik, egyben a kilábalásnak is első számú akadályai. Az MSZP ezért felszólítja Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt, hogy fejezzék be a megszorításokkal kapcsolatos hazudozást, és nézzenek szembe a ténnyel: Magyarország nem újabb sarcokat és harcokat, hanem valódi fordulatot akar!

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő