Ki kell állni a nemzeti ügyek mellett!

Az Európa Parlamenti választásra készülve Debrecenbe látogatott Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A politikussal azonban nemcsak újabb kampányról, hanem a párt előtt álló kihívásokról is beszélgettünk.

Napló: Milyen a viszonya Gál J. Zoltánnal, egykori képviselőtárásával, aki a második Gyurcsány-kormányban államtitkár volt?

Mesterházy Attila: Nem vagyunk barátok.

Napló: Azért kérdeztem, mert az általa vezetett lap, a Vasárnapi Hírek írt először az MSZP tartozásairól, amelyről azóta kiderült: közel 2 milliárd forintra rúg. Mikor és miért vette fel a párt a hiteleket?

Mesterházy Attila: A legnagyobb tétel a Jókai utcai székházra felvett svájci frank alapú, közel 1 milliárd forintos hitel. Emellett felvettünk 400 milliót pártingatlan-vásárlási célra, és van egy félmilliárdos folyószámlahitelünk is. Ezeket azonban a párt előző vezetése halmozta fel. A 2010 óta tartó elnökségem ideje alatt egyetlen forint hitelt sem vettünk fel.

Napló: Április 6. óta több támadás is érte, Szekeres Imre például azt mondta, hogy új baloldali demokratikus pártot kell szervezni az MSZP bázisán. Miként reagál erre?

Mesterházy Attila: A szocialista pártot nem szabad feloldani semmilyen új baloldali szervezetben! Az MSZP-t többen próbálták már felszámolni az elmúlt időszakban, a párt tekintélye, társadalmi beágyazottsága azonban a komoly választási vereség ellenére is a legerősebb bázissal bír az ellenzéki oldalon.

Napló: Botka László választmányi elnök a választás után úgy fogalmazott, hogy „ugyanezt, ugyanígy nem érdemes folytatni”. Miben lesz más a párt stratégiája az uniós választási kampányban?

Mesterházy Attila: Magam is beszéltem erről a választmányi ülésen, ahol strukturális és politikai-tartalmi változások szükségességéről egyaránt szóltam. Előbbi esetében arra gondoltam, hogy a kisebb településeken is meg kell jelennie a pártnak, nemcsak szervezeti értelemben, hanem a helyi közéletben is. Be kell látnunk, hibát követtünk el azzal, hogy nem vitatkoztunk a Jobbik állításaival. Ezen a stratégián változtatni kell, be kell bizonyítanunk az embereknek, hogy a radikális párt javaslatai nem megoldások az ország problémáira. Ezen kívül jobban kell értenünk a társadalom lélektanát is. Ebben jelentősen lemaradtunk a Fidesz és a Jobbik mögött.

Napló: Rendpártibb lesz a következő évek MSZP-je?

Mesterházy Attila: Abban az értelemben, ahogyan az a magyar médiában használatos, nem. Nem akarunk versenyezni a Jobbikkal. Én a demokratikus rend fogalmáról beszélek, ami alatt azt értem, hogy Magyarország nem lehet következmények nélküli ország. Példaként említhetem a brit vagy az amerikai baloldali, progresszív rend-elképzelést, ahol a közösségen belüli egymás mellett élés normáinak a betartása, a szabálykövetés kap hangsúlyt. De foglalkozni kell a lét- és közbiztonság kérdéseivel egyaránt.

Napló: Lesznek-e a kampány során olyan hatékony üzeneteik, amelyekkel jelenleg a Jobbik jut el a fiatalokhoz?

Mesterházy Attila: A populizmus és a demagógia ellenszerét a legnehezebb megtalálni. Ennek révén tudott a szélsőjobboldali párt előretörni a kis településeken. Mi azonban a szociáldemokrata értékrendünket akkor sem adjuk fel, ha ezeknek jelenleg nincs többségi támogatottsága a társadalomban. Az a célunk, hogy ezt a többségi támogatást megszerezzük, ezért értékeinket és politikánkat úgy kell képviselnünk, hogy azzal érzelmileg is lehessen azonosulni.

Napló: Melyek azok az ügyek, témák, amelyek mentén lehet és kell együttműködni a többi magyar brüsszeli képviselővel?

Mesterházy Attila: Az elmúlt öt évben azt láttam, hogy sokkal erősebben átsugárzott a pártpolitika a brüsszeli magyar politikába, mint az azt megelőző ciklusban. Ezért bátorítom arra a szocialista képviselőket, hogy több kérdésben merjenek és akarjanak együttműködni a néppárti képviselőkkel. Az Európai Parlamentben ugyanis a magyar érdekeket kell képviselni. Így például elképzelhető, hogy közösen kell lobbizni mindenkinek a saját frakciójában azért, hogy a pálinkafőzés adómentessége megmaradjon. Brüsszelnek meg kell értenie, hogy Magyarországnak vannak olyan hagyományai, amelyeket meg akar őrizni, akkor is, ha ez a brüsszeli túlbonyolított szabályozásba nem fér bele.

Napló: A 2009-ben négy brüsszeli mandátumot szereztek. Hány képviselői hellyel volna elégedett?

Mesterházy Attila: Minél többel. Nem szeretnék konkrét számokat mondani.

Napló: Van-e olyan eredmény, amely után felajánlaná a lemondását közvetlenül a választások után?

Mesterházy Attila: Az MSZP Országos Választmánya egyhangúan úgy határozott, hogy 2014-ben a három választást ugyanaz az elnökség viszi végig, és ezt követően tartunk tisztújítást. Azoknak, akik már hegyezik a ceruzájukat, hogy bármilyen vezető tisztségért pályázzanak, nem kell sokat várniuk.

(HBN-SZZSL)