Ki kell ragadni az uniós pénzeket Orbán markából!

Disznóól. Kormányzása kezdetén mondta Orbán, hogy az európai uniós támogatások hazai intézményrendszere maga a disznóól.

Aztán három év alatt azt "érte el", hogy teljesen leálljon az uniós pénzek Magyarországra érkezése. Egy év eleve azzal ment el, hogy átszervezték a hivatali rendszert. Ami sokkal rosszabb lett, mint volt. Ma meg már ott tartunk, hogy 1200 milliárd forintot bukhatunk el a kormány hibájából. Ez majdnem annyi, mint az oktatás vagy az egészségügy éves költségvetése. Az országban zajló fejlesztések 97 százaléka uniós forrásokból történik. Ha ebből a csapból nem jön semmi, akkor végképp leáll az ország.
 
Eleve óriási felelőtlenség volt egy évre leállítani a kifizetéseket az átszervezés miatt. Már csak azért is, mert a szocialisták kormányzása idején az uniós pályázatok benyújtása, teljesítése és kifizetése rendben zajlott. Nem hibátlanul, de összességében jól, a települések és az ország javára. A fideszes kormánytagok és polgármesterek manapság azokat a beruházásokat adják át, amelyeket jobbára szocialista elődeik kezdeményeztek.
 
Most viszont ott tartunk, hogy a 15 operatív programból 13-ra egyetlen eurócentet se kaptunk közel egy éve. A miniszterelnökség államtitkára nyilvánosan beszél arról, hogy akár szabálytalanul is le kell hívni pénzeket, amiért majd büntetést kell fizetni, hogy ne veszítsük el a még bent lévő pénzt. A szocialista kormányzás idején ilyen kétes módszerekre sosem volt szükség.
 
További probléma, hogy a beragadt pénzek miatt sok esetben a megkezdett fejlesztések sem fejeződhetnek be. Ha menet közben fogy el a pénz, akkor végeredményként használhatatlan intézményeket, épületeket, szolgáltatásokat kapunk. Magyarul az is pocsékba megy, amihez eddig nekikezdtünk.
 
Orbánt ez nem érdekli. Legfőképp azzal foglalkozik, hogy a következő hétéves költségvetési periódusban csak ő dönthessen az uniós pénzekről. Senki sem látott hétéves fejlesztési programot. Nem tudjuk, ki és mire költené az európai forrásokat 2014-2020 között. Azt lehet csak látni, hogy Orbán önmaga köré szervezi a döntési mechanizmust. Szerintem már az elmúlt évek tétje is ez volt. A "disznóól" Orbán szóhasználatában azt jelentette: nem ő dönt.
 
A 2014-es választásnak sok egyéb mellett még egy súlyos tétje van: ki kell ragadni az uniós pénzeket Orbán markából! Orbán ezeket Simicskának, Nyergesnek és a többi üzletfelének akarja szétosztani. Kizárólag nekik. Azért kellenek Orbánnak az uniós pénzek, hogy saját oligarcháit hizlalja tovább.
 
Miközben áll az ország.
 
Úgy kijöttünk a tavalyi recesszióból, hogy rögtön meg is álltunk. A gazdasági növekedés ütemét illetően kizárólag Bulgária van mögöttünk az Unió közép-kelet-európai tagjai közül. A növekedési fordulat, amiről teli szájjal szónokolt Orbán, Matolcsy, Szijjártó még ez év elején is, ismét nem következett be. Magyarország leszakad. Nem csak az eurózónától, hanem már a visegrádi országoktól is. Ha ebben a helyzetben még az uniós pénzeket sem sikerül a fejlesztések érdekében mozgósítani, az igazi nemzeti katasztrófa lesz.
 
Szembe kell nézni azzal, hogy a kormány gazdaságpolitikája alkalmatlan az ország működtetésére. A legtöbb, ami kijön belőle, a stagnálás. Közben a haverok gazdagodnak, a többség pedig szegényedik.
 
Orbán a leállással, a szegényedéssel, a lopással és az állandó háborúval egyenlő.
 
Ennek véget kell vetni! Ennek véget fogunk vetni!
 
2014-től befektető- és vállalkozásbarát, legfőképp pedig kiszámítható gazdaságpolitikát folytatunk. Olyan körülményeket teremtünk, hogy a vállalkozóknak érdemes legyen új munkahelyeket létrehozni és minél több embert foglalkoztatni. Igazi, piaci munkahelyekre gondolok, ahol nem éhbért vagy játékpénzt fizetnek, hanem keresni lehet, hogy megélhessenek belőle a családok. Igazságos adórendszert vezetünk be, amely a kis- és közepes keresetűeket segíti. Az uniós támogatásokat átláthatóan használjuk fel annak érdekében, hogy csökkenjenek az egyenlőtlenségek, jobb legyen az oktatás, az egészségügy, több legyen a jó út, a vízvezeték, a csatorna, jobban működjenek az állami és civil szolgáltatások.
 
Nem hagyjuk, hogy Orbánék az ország legfontosabb fejlesztési forrását is ellopják. Nem engedjük, hogy Európa utolsó országává tegyék a hazánkat.
 
Az MSZP újraindítja Magyarországot.