mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. június 29. 13:54

Ki kell terjeszteni a családi adókedvezményt

Ki kell terjeszteni a családi adókedvezményt
Az MSZP megtartaná a családi adókedvezményt, de kiterjesztené azokra a családokra is, melyek eddig nem tudták teljes körűen igénybe venni – mondta Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke kedden a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Hozzátette: ezzel az „ellenzéki tábor” is egyetért.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a kormánypártiak leszavazták azt az ellenzéki javaslatot, hogy a CSOK-ot terjesszék ki, és 50 éves korig lehessen igénybe venni.

Azt mondta, a demográfiai adatok szerinti teljes termékenységi időszak most már 15-től 50 évig terjed, indokolatlan, hogy a 40 év fölötti nőket nem veszi figyelembe a program.

„Azt látjuk, hogy 40 éves kor fölött meglehetősen sokan vállalnak gyermeket, hiszen az orvostudomány előrehaladtával sokkal nagyobb biztonsággal tudnak egészséges gyermeknek életet adni a 40 fölöti nők is, (…) nem értem, hogy miért rekesztették ki” őket ebből az otthonteremtési támogatásból – mondta.

Korózst az Eurostat legutóbbi demográfiai vizsgálatáról kérdezték, mely szerint a magyarság egytizede akár el is tűnhet a következő 30 évben.

A politikus azt mondta: az egész kontinens nagyon komoly kihívásokkal néz szembe a lakosság dinamikus öregedése miatt, de ezt együtt kell vizsgálni a vándorlással, a gazdasági hatékonysággal, a foglalkoztatás és a versenyképesség helyzetével, mert ezek mindegyike befolyásolja a népességszámot.

Elmondta: a kelet-európai rendszerváltások nyomán Magyarországra két évtizeden át többen jöttek, mint ahányan elmentek – főleg a környező magyarlakta területekről –, de a trend mára megfordult: mára többen vándorolnak el, mint amennyien jönnek.

Magyarországon belül az északkelet-magyarországi régiót nevezte meg, ahol várhatóan nagy lesz a népességvesztés annak ellenére, hogy például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagnál több gyermek születik; valamint Békés megyét, ahonnan nagyon sokan költöznek a főváros környékére, Nyugat-Magyarországra vagy Nyugat-Európába, és ahol az elöregedés dinamikája a legnagyobb.

Hasonló tendenciák figyelhetők meg Kelet-Romániában, Bulgáriában, Dobrudzsa környékén és a Duna-Delta közelében, Horvátországban pedig „szinte tragikus a helyzet” – mondta.

A 2022-re áthelyezett népszámlálásról elmondta: Európa minden országában tartanak 10 évente népszámlálást, fontos az adatok utólagos feldolgozása és az ebből származó kutatások, „hogy jó politikai döntsek szülessenek a későbbiekben”.

Kapcsolódó párttagok