mszp.hu | Belföld
2022. november 28. 17:38

Ki kérte, hogy a jegybankelnök ötmilliós fizetését a válságban tovább emeljék?

Ki kérte, hogy a jegybankelnök ötmilliós fizetését a válságban tovább emeljék?
Nem tudni, ki kérte vagy rendelte el Matolcsy György ötmilliós fizetésének megemelését válság idején, de ha már emelik, akkor emelkedjen a pedagógusok bére is – mondta Tóth Bertalan, a MSZP parlamenti frakcióvezetője hétfőn.

„Az MSZP továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbánék akkor emelik Matolcsy bérét, amikor az infláció évtizedes rekordokat dönt és már a 25%-os infláció sem kizárt; amikor az élelmiszer-áremelkedés már negyven-ötven százalékos; és amikor az MNB-nek 18 százalékos kamatot kellett bevezetnie ahhoz, hogy a forint ne omoljon össze” – jentette ki Tóth a pártja közöségi oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

Megismételte a szocialisták javaslatát: ha már mindenképpen emelik Matolcsy bérét, akkor emelkedjen a pedagógusok bére is; kössék az ő bérület is a jegybankelnök fizetéséhez úgy, ahogy ahhoz van kötve a Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, az Integritás Hatóság és a Médiahatóság vezetőjéé is.

„Tegyük ehhez a sorhoz a pedagógusokat is! Nem kérünk többet, mint hogy a kezdő pedagógusok fizetése érje el az MNB- elnök fizetésének tíz százalékát!” – mondta Tóth, hozzátéve: a jegybankelnök fizetésének automatikus emelkedésével biztosítva lenne a pedagógusfizetések folyamatos és automatikus emelkedése is.

Kiemelte: egyedül a pedagógusok hivatástudatának és gyermekeinkért érzett felelősségének köszönhető, „hogy a magyar közoktatás még egyáltalán, úgy ahogy, de működik”.

Rámutatott: annak a Matolcsy Györgynek akarják emelni a fizetését, „aki tevékenyen részt vett a forint tönkretételében, aki nem akadályozta meg a brutális drágulást, és aki a devizahitel-károsultakat megillető pénzt előbb alapítványokba szervezte ki, majd abból a családi-baráti köre gazdagodott szédületes tempóban”.

Elmondta: múlt héten Vajda Zoltán frakciótársa, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke rákérdezett a Parlamentben: ki akarja, hogy az MNB elnökének fizetése emelkedjen válság idején.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke felelete szerint az ötmillióról hatmillióra emelést – ami, mint Tóth rámutatott, egy pályakezdő tanár fizetésének a húszszorosa - a kormány kezdeményezte. Szavai arra utalnak, hogy ez emelést nem a Magyar Nemzeti Bank kérte – szűrte le a következtetést Tóth.

„Amikor hatalmas megélhetési válság kezd kibontakozni Magyarországon, évtizedek óta nem látott mértékű drágulás van a boltokban, brutális energia-áremeléseket vezetett be a kormány, tömegesen mennek csődbe a vállalkozások, veszélybe kerülnek a közszolgáltatások, akkor érthetetlen, hogy a Fidesz miért a jegybankelnök sokmilliós fizetését akarja emelni” – kommentálta.

De ha nem az MNB kérte az emelést, akkor ki? Ennek tisztázására az MSZP írásbeli kérdéseket tett fel a kormány több tagjának is:

  • Ki kérte, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetésemelésére sor kerüljön?
     
  • Mi indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének havi ötmilliós fizetése tovább emelkedjen?
     
  • Van-e tudomásuk arról, hogy Matolcsy Györgynek anyagi problémái lennének, ami miatt emelni kell az ötmilliós fizetését?
     
  • Mennyiben tartják elfogadhatónak az MNB elnökének 1,2 millió forintra rúgó fizetésemelését akkor, amikor a méltatlanul alulfizetett tanárok fizetésének emelésére állítólag nincs pénze a magyar államnak?

Ha a Fidesz nem támogatná az MSZP javaslatát, hogy a pedagógusbéreket kössék a jegybankelnök fizetéséhez, akkor „ne bujkáljanak tovább! Álljanak elő vele, hogy ki rendelte Matolcsy ötmilliós fizetésének további emelését!” – szólította fel a kormánypártokat a frakcióvezető.

Kapcsolódó párttagok