2011. január 18. 18:09

Ki kit néz baleknak?

- Kormány kontra Pest Megyei Önkormányzat -

Hír:

A "kiegyensúlyozott működési feltételek biztosítása" érdekében a Pest Megyei Önkormányzat - a 2009. évi CXXX. törvény biztosította lehetőséggel élve - négymilliárd forint összegű támogatásra nyújtott be pályázatot a Kormányhoz.

Az önkormányzat által - a katasztrofális helyzet kezeléséhez - kért négymilliárd forint helyett annak századrésze, negyvenmillió forint támogatási összeg került jóváhagyásra.

Vélemény (Pest Megyei Közgyűlés MSZP frakció):

Amennyiben Orbán Viktornak és Kormányának az az álláspontja, hogy a Fideszes vezetésű Pest Megyei Önkormányzat szakmailag megalapozott, felelős, tisztességes döntést hozott, amikor négymilliárd forint támogatást kért a megye "túléléséhez", akkor a kért összeg századrészéről - negyvenmillió forintról - szóló döntés nyilvánvalóan cinikus, érthetetlen és elfogadhatatlan.

Amennyiben azonban Orbán Viktornak és Kormányának az az álláspontja, hogy a pályázat elbírálásakor megalapozott, tudatos döntés született - mert a Pest megyei intézmények működéséhez, a kötelező lakossági szolgáltatások biztosításához, az egészségügyi/szociális, oktatási/kulturális feladatok jövőbeni ellátásához a kért összeg századrésze elegendő -, akkor ezzel azt is nyilvánvalóvá teszik, hogy szerintük a Fideszes vezetésű közgyűlés szakmailag megalapozatlanul, felelőtlenül, tisztességtelenül járt el, amikor a szükséges pénz százszorosára nyújtott be támogatási igényt.

Mindkét lehetőség súlyos politikai kérdéseket vet fel a demokráciát és szakmaiságot fontosnak tartó emberekben.

(A Pest Megyei Közgyűlés MSZP frakció sajtóközleménye)

melléklet: Kovács Barnabás MSZP frakcióvezető levele Orbán Viktor miniszterelnöknek