mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 07. 13:47

Ki lesz az első bátor polgármester, aki ingyenessé teszi a fizetős strandokat?

Ki lesz az első bátor polgármester, aki ingyenessé teszi a fizetős strandokat?
„Folytatjuk azt a küzdelmet, ami arról szól, hogy a magyar választóknak, a magyar családoknak ne kelljen pénzt fizetni a Balatonba való bejutásért” – mondta Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója Berhidán tartott sajtótájékoztatóján.
Molnár Zsolt a szabadstrandokért, illetve a fizetős strandok megszüntetéséért folytatott küzdelemmel kapcsolatosan elmondta, hogy sorra kapja a válaszleveleket a Balaton-parti települések polgármestereitől, hogy miért fizetősek a strandok az ő településeiken és miért van szükség arra, hogy a kizárólagos állami tulajdonban lévő Balatonhoz való bejutásért belépőjegyet kelljen szedni. 
 
Az MSZP pártigazgatójának küldött polgármesteri válaszlevelekben, legtöbb esetben a strand fenntartását, fűnyírást és bérek fizetését hozzák fel érvként a városvezetők.

„A Balaton-parti polgármesterek úgy beszélnek a Balatonról, mintha a saját tulajdonuk lenne, mintha a településük tulajdona lenne a Balaton” – mondta az MSZP pártigazgatója. 
 
Molnár Zsolt elmondta, hogy az erős kontraszt érdekében tartotta a mai sajtótájékoztatóját Berhidán, ahol az önkormányzat egy csodálatos parkot tart fent, a rendezett környezetben, játszótérrel, parkolóval és mindezt ingyenesen teszi hozzáférhetővé bárki számára.
 
„Azt látom, hogy nagyon rendezett körülmények vannak, és nem kell díjat fizetni azért, hogy élvezni lehessen a játszóteret, sétálni lehessen, akár parkolni” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Molnár Zsolt tovább folytatja a küzdelmet azért, hogy a magyar választóknak, a magyar családoknak ne kelljen pénzt fizetni a Balatonba való bejutásért, ezért korábban levélben fordult a Balaton-parti települések polgármestereihez ezzel a kérdéssel kapcsolatosan, amelyre a polgármesterek fele már válaszolt is. 
 
„Én nagyon bízom benne, hogy megértették ezt a kérdést és a jövőben választ fogok kapni erre a kérdésre, hiszen ez mindenkit foglalkoztat. Választ fogunk kapni arra a kérdésre is, hogy lehetséges-e, hogy a jövőre nézve már ne kelljen belépőjegyet fizetni, hogy szabadok legyenek a Balaton melletti települések strandjai” – fejtette ki az MSZP pártigazgatója. 
 
Molnár Zsolt a berhidai sajtótájékoztatóján elmondta, kíváncsian várja, hogy ki lesz az első bátor polgármester, aki a képviselő-testület elé egy olyan előterjesztést tesz, hogy a következő időszaktól kezdve ne legyen fizetős egy strand. 
 
„Melyik lesz az a polgármester, aki kezébe vesz egy drótvágót és elmegy a kerítéshez és átvágja a drótot, akár 1989-ben, sokkal kockázatosabb körülmények között tette meg az akkori magyar külügyminiszter” – mondta az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Molnár Zsolt hisz abban, hogy a Balaton visszaadható a magyar nemzet, a magyar nép számára és lesznek olyan polgármesterek, akik felvállalják ezt a döntést. Ezek a bátor városvezetők a „történelemkönyvbe úgy fognak bekerülni, hogy elsőként tettek egy nagyon fontos lépést, elsőként vágták át a kerítést” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Molnár Zsolt emlékeztetett, hogy a MSZP javaslata tartalmazza az önkormányzatok számára biztosítandó kompenzációt is. „Szó sincs arról, hogy a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak mindent maguknak kellene megoldani” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője. 
 
Berhida település azonban jó példa arra, hogy belépőjegyek nélkül is fent lehet tartani egy közparkot, egy játszóteret, valamint tavat is lehet üzemeltetni rendezett körülmények között.
 
„Végezetül, nem olyan messze Magyarországtól, egy szomszédos európai uniós országban, Horvátországban törvényt hoztak arra, hogy az Adriába való bejutásért nem lehet fizetni. Természetesen mi is meg fogjuk tenni ezt a javaslatot és bízom benne, hogy a kormánypártok megértik, hogy a Balaton mindenkié, a magyar nemzeté, a magyar népé” – összegzett a sajtótájékoztatója végén Molnár Zsolt. 

Kapcsolódó párttagok