Ki vállalja a felelősséget a tűzszerészek túlterheltségéért?

Az egykori bombázó lőtér tűzszerészeti mentesítése óriási leterheltséget jelentett a tűzszerész alakulat számára. Ez is kiderül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a tűzszerész ezred közötti létrejött szerződésből, amiben rögzítették, hogy mentesítést három, esetenként négy tűzszerész mentesítő csoport végzi egyidejűleg heti hét napban, napi 10 órában. Ráadásul a tűzszerész alakulat állományát emellett a határzár építésébe is bevonták. Mindezek következtében döbbenetes mértékű túlórát kell teljesíteni. Míg 2010-ben az alakulatnál elrendelt túlszolgálat 17 ezer óra volt, addig 2015-ben ez a szám meghaladta a 45 ezret! Ez a leterheltség már a tűzszerész alapfeladatok ellátását is veszélyeztetheti.

Mindezek fényében különösen döbbenetes, hogy e feladatot fél éven keresztül, ráadásul a kormányrendelettel ellentétesen, ingyen végeztették a tűzszerész ezreddel. Azt a gyermeteg magyarázatot pedig senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy bombázó lőtér esetében nem számítottak jelentős mennyiségű robbanóanyag jelenlétére.

Az is magyarázatra szorul, hogy a Honvédelmi Minisztérium cége, a HM EI Zrt. miért a magántulajdonban álló Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. alvállalkozójaként vett részt a projektben, és milyen feladatot, mennyiért látott el?

Magyarázatot várunk a kormánytól: miként kerülhetett sor a Magyar Honvédség kizsákmányolására, és ki vállalja a felelőssége a tűzszerészek túlterheléséért?

Demeter Márta
országgyűlési képviselő