mszp.hu | Belföld
2020. október 14. 14:17

Kiállunk a Dunaferr dolgozói mellett és részt veszünk a tüntetésen!

Kiállunk a Dunaferr dolgozói mellett és részt veszünk a tüntetésen!
Az MSZP szociáldemokrata pártként természetes szövetségese a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak, ezért kiáll a Dunaferr Zrt. dolgozói mellett és támogatja a Vasas Szakszervezeti Szövetség érdekvédelmi harcát.

Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a Dunaferr vezetése a törvényeket megsértve több részletben akarja kifizetni a dolgozók bérét és juttatásait! A fizetések késése még békeidőben is, nemhogy most egy válság közben, komoly gondokat okoznak a családoknak, mivel ahogyan az érdekvédők fogalmaznak „a számlák, törlesztőrészletek nem várnak.”

Mit tesz ebben a helyzetben a kormány? Csendben végignézi a törvénysértést, cserben hagyja a dolgozókat és a cégek oldalára áll. Nem először teszi ezt a Fidesz és sajnos nem is utoljára, hiszen a kormány folyamatosan munkavállaló-ellenes rendelkezéseket hoz, amelyekkel teljesen kiszolgáltatja a dolgozókat.

Az MSZP fő törekvése azonban az, hogy minden dolgozó ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzen: nincs állás munkaszerződés nélkül, nincs állás tisztességes fizetés nélkül. A brutálisan korlátozó Munka törvénykönyve helyett új törvényekkel kell megerősíteni a munkavállalók kollektív és egyéni jogait.

Továbbá a szakszervezetek tevékenységének és jogainak bővítésére, pénzügyi helyzetük erősítésére van szükség. Részesüljenek ugyanúgy a személyi jövedelemadó 1 százalékából, mint a civil szervezetek és az egyházak, az állam pedig tegyen mellé ugyanannyi költségvetési támogatást.

Kezdeményezzük, hogy azokon a településeken, ahol szakszervezet működik, ott a szocialista polgármesterek mellett jöjjön létre tanácsadó testület a helyi vállalatok szakszervezeti vezetőiből, kössenek partnerségi meg- állapodásokat a helyi nagyobb szakszervezetekkel, valamint vonják be a szakszervezeti vezetőket az önkormányzati munkába.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként az esélyegyenlőségért, a szociális biztonság megteremtéséért és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért harcol.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok