mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 26. 14:02

Kiállunk Iványi Gáborék egyháza mellett!

Kiállunk Iványi Gáborék egyháza mellett!
Az MSZP kiáll Iványi Gáborék egyháza mellett. Kormányváltás után visszaadják bevett egyházi státuszukat és kárpótolni fogják őket – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Hiller István választmányi elnök a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Budapest VIII. kerületi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

„Mi, a magyarországi ellenzék: a szocialista párt és összes szövetségesünk, az ilyen tevékenységet elismeri, és hogyha nyerünk – márpedig nyerni fogunk! –, akkor kárpótolni kell azt a szervezetet, azt az egyházat, amely a szegényekért tesz és ezért büntették” – mondta Hiller.

„Ha meg tud alakulni egy új Karácsony-kormány, akkor meg fogjuk szüntetni azonnal a jogsértéseket. Kárpótolni fogjuk az egyházat. Vissza fogja kapni a bevett egyházi státuszát” és az itt tanuló mintegy 2500 gyerek újra támogató közegben tud majd tanulni, a mintegy 500 munkatárs és pedagógus pedig nyugodt környezetben fog tudni dolgozni – ígérte Kunhalmi.

Arra kérte a kormányt: gondolja át újra júniusi döntését, mely szerint nem köt köznevelési szerződést a MET-tel, elvéve tőlük azt az utolsó 95 millió forintot is, amit eddig a kormány oktatási feladataik ellátásáért biztosított.

Az iskolakezdésig „hozhatnak még olyan döntést, hogy nem büntetik ezeket a tanárokat, és nem büntetik ezeket a gyerekeket pitiáner politikai okok miatt” – mondta.

Kiemelte: a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskolát is működtet az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben, például Borsod és Szabolcs megyében, közte két szakképző intézményt is. Itt nagyon nehéz sorsú, szociálisan rászoruló gyermekek szerezhetnek építőipari, vendéglátóipari, erdészeti, szépészeti, mezőgazdasági és szociális képesítést.

Ezek az iskolák „megfogják a kezüket, pótolják”, amit a 2010-11 után az államosított, központosított iskolarendszer már nem tud nyújtani – mondta Kunhalmi.

Felidézte: az Orbán-kormány az „Iványi Gáborral való politikai leszámolás” eszközeként 2012 után évről névre csökkentette a MET-nek járó állami támogatást,  „majdhogynem a csőd szélére sodorva őket”, hiába állapította meg először az Alkotmánybíróság, majd nemzetközi  bíróság is, hogy jogsértést követ el az állam, és kárpótolni kellene az egyházat.

„Büntetik őket azért, amiért egyébként sokkal inkább jutalom és elismerés járna” – emelte ki Hiller, megemlítve: a közösség szerte az országban szegényeket és rászorulókat segít, „olyan embereket, családokat és közösségeket, akik valóban megérdemlik, hogy segítségben részesüljenek”.

„Ne nagy dolgokra gondoljanak! A hétköznapi élethez, az életben maradáshoz és a tisztességes élethez szükséges javakra” – mutatott rá.

„Akár foglalkozol politikával, akár nem, aki a szegényekért tesz, azt támogasd!” – szólított fel a korábbi oktatási és kulturális miniszter.