mszp.hu
2016. május 05. 10:13

Kiáltvány

Kiáltvány
Tizenkét évvel ezelőtt ezekben a napokban tíz újabb tagállam lett hivatalosan is az Európai Unió tagja. Polgáraink többsége bizakodó várakozással tekintett az európai közösséghez való csatlakozásra, amely a békét, a fejlődést, az új piacokat és a felzárkóztatást jelentette. Az azóta eltelt idő mindannyiunk számára kiegyensúlyozottabb értékelést, egyesek számára csalódást hozott. Gyakran jutunk arra a következtetésre, hogy az Európai Unió működése és gyakorlata jelentős átalakításra érett, a közösséget érő gazdasági-, szociális-, belső- és külső hatalmi nyomásra jelen állapotában nem tud megfelelő válaszokat adni. Ráadásul egyes tagállami kormányok Európa-ellenes populizmusa egyre fenyegetőbb a közösség jövőjére, de már jelenére is. Ezzel együtt világossá kell tenni: a tizenkét évvel ezelőtti EU-bővítés számos előnnyel járt országaink polgárai számára a városaink, falvaink számára juttatott anyagi támogatástól kezdve a közös piacon át, a szabad utazásig és munkavállalásig.

Éppen ezért, európai szociáldemokratákként szükségesnek érezzük, hogy a csatlakozás évfordulója kapcsán az alábbi kérdésekben világosan állást foglaljunk:

 

  • - Csak egy erős és egységesen fellépni képest Európai Unió tudja garantálni a kontinens békéjét és biztonságát!
  • - Csak egy szolidáris és együttműködésre képes Európai Unió tudja biztosítani nyugati típusú közösségünk gyarapodását!
  • - Az Unió megtartása és fenntartása az alapító-államok és az újonnan csatlakozott országok közös érdeke!
  • - Egy, a közösségünket szétszakító "kétsebességes" Európa nem lehet megoldás a problémáinkra!
  • - Felvilágosult, közösségben való gondolkodásra van szükség az európai intézményeket szétverni akaró populistákkal és szélsőségesekkel szemben!
  • - Hatékonyan és mielőbb újra kell gondolni az Unió betokosodott struktúráját és működését, azokat a jelen feladataihoz kell igazítani!


Az Európai Unió változik. Az elmúlt években az egyik válságból estünk a másikba: a gazdasági és pénzügyi válságból a szociális és morális krízisbe, az ukrajnai válság mellett jutottunk el a fiatalok munkanélkülisége, majd a menekültügy okozta krízisig. Újra kell alakítanunk stratégiai céljainkat és vízióinkat: egy egységes és progresszív Európai Unióra van szükség, amely az alapvető jogok tiszteletére és a szolidaritás elvére épül. A mindenki számára biztosítandó egyenlő jogok és lehetőségek elvére. Az európai közösség átalakítása csakis a progresszivitás, a szolidaritás, a józan kompromisszumokra való törekvés és az együttműködés mentén lehet eredményes.
Egy jól működő Európai Uniónak nincs alternatívája. Egy rosszul működőnek csak az van.

Tanja Fajon (Szlovénia)
Boguslaw Liberadzki (Lengyelország)
Andrejs Mamikins (Lettország)
Vladimir Manka (Szlovákia)
Demetris Papadakis (Ciprus)
Ujhelyi István (Magyarország)

Brüsszel, 2016.05.05.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21