mszp.hu | Belföld
2020. május 24. 17:44

Kibújik a szög a zsákból: támogatják-e a fideszesek a Népjóléti bizottság javaslatait?

Kibújik a szög a zsákból: támogatják-e a fideszesek a Népjóléti bizottság javaslatait?
Mivel el kell jönniük az ülésre, végképp leleplezi önmagát a kormánypárt, ha nem szavazza meg a Népjóléti bizottság az egészségügyet támogató javaslatait – erről tartott sajtótájékoztatót Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a bizottság elnöke vasárnap, Budapesten.

„Hétfőn újra napirendre javasoljuk a Bajcsy kórház kivizsgálását és a lélegeztetőgépek beszerzésének ügyét. Ezen kívül még nyolc napirendi pontot fogunk tárgyalni és biztos, hogy ezúttal már eljönnek a fideszes képviselők is, hiszen 2 kormány-előterjesztés is van az örökbefogadásokról és az Erzsébet-táborokról, ezen kívül az otthoni ápolásról egy MSZP-s előterjesztét, illetve a válságkezelő alapjövedelem a Párbeszéd előterjesztésében kerül napirendre” – ismertette Korózs Lajos.

Elmondta, remélik Kásler Miklós Emmi miniszter is eljön, mert egyértelmű a felelőssége az egészségügyben uralkodó állapot, az alacsony fizetések, az alulfinanszírozás, a kórházak kiüresítése, az alapellátás leállítása valamint az orvosi beavatkozások elhalasztása ügyében. „Nagyjából ezek az ő „történelmi érdemei”” – idézte a miniszterelnököt –, „ráadásul le is tagadta ezeket. Most már az orvostársadalom is láthatja, hogy kivel van dolga!” – adott hangot a szakma és az ellenzék felháborodásának a szocialista politikus.

„Egy új rendelet szerint pedig most már a kórházparancsnokok orvosi ügyekbe is beleszólhatnak. Milyen hercehurcával fog ez járni?” – tette fel a kérdést, majd példával illusztrálta egy új beteg esetén, egy váratlanul elromlott lélegeztetőgép szervizelése kapcsán, milyen intézkedések kellenek a rendelet alapján. Az orvostól a kórházparancsnokokon és ellátóközpontokon át az operatív törzsig és vissza, pontosan kétszer kilenc lépésben lehet majd csak eljárni.

Emlékeztetett, az egészségügyi dolgozóknak többletpénzt ígértek, ezzel szemben a legnehezebb helyzet ellenére pótlékelvonást kaptak. „Miniszter úr azt is mondta, hogy az egészségügyben dolgozók munkáját pénzben nem lehet kifejezni. Azért kéne tenni egy próbát, hátha mégis…” – szólította fel Káslert.

Végezetül, felhívta a figyelmet az MSZP-s EP képviselő, Ujhelyi István sikeres európai egészségügyi kezdeményezésére, melyet az Európai Parlament legtöbb frakciója már támoga. „Ebben egy európai egészségügyi minimálbért határoznának meg. A javaslat szerint a nővérek esetében 750.000 forint bruttó, az orvosok esetében másfél millió bruttó bért kéne megállapítani, és ebben az EU-s kezdeményezésben benne vannak az ellátásminőségi standardok bevezetése is, hogy ne legyen akkora különbség a fejlett európai régiók és a keleti és balkáni régiók között.

Ezzel kellene a miniszternek próbálkozni, hátha akkor sikeresebb lenne a funkciójában. Ha pedig nem hallgat ránk és nem jön a bizottsági ülésre, akkor le kéne mondania”!

Kapcsolódó párttagok