Kibújt a szög a zsákból

Ha Fidesz módra a jó gyerekeket is ütni kell a jó teljesítményért, akkor mi legyen a rossznak kikiáltott nebulókkal? Deres, kaloda, sötétzárka? 2200 helyen már ott a rendőr az iskolában. Mert ettől majd megnő a teljesítő kedv. Ettől leszünk mi, magyarok a legjobbak? Nem a korszerű oktatástól, nem a gyermekközpontú, családias légkörtől, nem az egyéni képességek és tehetségek kibontakoztatásától.

Nem! Ütni, vágni kell gyereket, pedagógust egyaránt!

Kósa Lajos tanévnyitójában lerántotta a leplet mindarról, amit a Fidesz az oktatásról, az iskola és a tanárok szerepéről, a gyermek és szülő sárba taposott jogairól gondol.

Egyértelművé tette azt is, ma Magyarországon parancsuralmi rendszer van. Nemcsak Debrecenben, de az ország minden állami kézbe vett iskolájában. Merne ma neki – nekik – ellentmondani valaki? Dehogy! Sem a debreceni Tóth Árpád gimnáziumban, sem másutt! És a Fidesz szerint ez így van rendjén!

Mi pedig csak tűrünk, tűrjük az államosítást, a megemelt óraszámot, az egész naposnak mondott iskola elviselhetetlen munkakörülményeit, a keresztény ideológia állami kényszerét, a nem is titkolt szándékkal nyakunkra szabadított „hithű” szakfelügyelők hadát!

Némán tűrjük maradék méltóságunk nyílt meggyalázását, tűrjük az ilyen tanévnyitó beszédeket is?

Mindezekért cserébe elénk hajítottak egy marék üveggyöngyöt, és mi ahhoz is jó képet vágtunk!

Meddig még, kollégák?

Kajtárné Botár Borbála
az MSZP Országos Pedagógus Tagozata elnöke