mesterhazy.hu | Belföld
2012. december 16. 07:39

Kicsúszik a Fidesz lába alól a talaj

Mesterházy Attila írása a héten.


Mikor 17-18 éves középiskolások meg huszonéves egyetemisták tüntetnek a kormány ellen, biztosan nem lehet állítani, hogy külföldről irányítják őket, vagy hogy az „emútnyócév” erői tűntek fel a színen. Bajban is van a Fidesz, mert világmagyarázata végképp érvénytelenné vált. Marad a diákvezetők lejáratására tett kísérlet, amibe a kormány bevonta hűséges szövetségesét, Parragh Lászlót is. Ostoba és mocskos próbálkozás ez, amely elkövetőit minősíti, és rájuk üt vissza.

A kormány össze-vissza beszél tandíjügyben. Hol azt mondja, a keretszámokat nem lehet újratárgyalni, hol meg azt, ez még csak tervezet. Aztán Orbán a hasára üt, és megint mond valamit, ami vagy igaz vagy nem. Megszoktuk. Hoffmann Rózsa hol azt bizonygatja, csekély sikerrel, hogy minden a diákokért történik, hol meg azt állítja, csip-csup ügyek miatt lázadoznak, és majd úgyis hazamennek. Az országgyűlés elnöke és a kormányszóvivő nem érti, miért tüntetnek az egyetemisták, hiszen az új szabályok őket nem érintik. A középiskolások meghallották az üzenetet: róluk van szó, hát elkezdtek ők is demonstrálni. S az egyetemisták se hagyták abba, mert nekik nem csak a saját érdekük fontos, ami nyilván meglepi a Fideszt. S különben is az egyetemisták már azt se hiszik el a kormánynak, amit kérdez.

Fontos heteket élünk. Egy új nemzedék kezdett el politizálni. E nemzedék első politikai élménye, hogy a Fidesz hazudott neki, majd a botrányt látva tovább hazudik és vádaskodik. Az ülősztrájkoló, tüntető fiatalok egy életre megjegyzik ezt.

Ne feledjük azt sem, hogy a kormány időközben elfogadtatta a földtörvényt, megalapozva a mezőgazdaság tönkretételét. Továbbá visszacsempészte a parlament elé terjesztett javaslatok közé azt a rendelkezést, hogy nyugdíjas közalkalmazott, ha dolgozik, nem kaphat nyugdíjat. Az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok sem kivételek, pedig a kormány korábban ezt ígérte. Sokan és sokszor megkérdezik majd a kabinettől, honnan lesz ezek után elég ember az alapvető közfeladatok ellátására.

Mindent egybevetve, 2012 decembere a társadalmi ébredés időszaka. Nemhogy téli álomba szenderülnének a választók, de most térnek magukhoz. A politikától sajnos általában elforduló fiatalok megértették: az ő bőrükre megy a játék. Értik ezt már az egyetemi oktatók, a gazdák, a középiskolai tanárok, az orvosok, az ápolók vagy éppen a képzőművészek és sokan mások is. Közöttük olyanok, akik mindeddig nagy eséllyel a Fideszt választották volna. A miniszterelnök azonban mindenkinek nekiront. Meglesz az eredménye: kifut a lába alól a talaj. Csak magára vethet Orbán Viktor, ha a kormányváltáskor a hátsó kapun, a kertek alatt kell távoznia, hogy ne találkozzon senkivel.

Ebben a helyzetben egyre nagyobb szerepe és felelőssége van az ellenzéknek. 2012 a programalkotás éve volt a szocialisták számára, 2013 a szövetségkötés éve lesz. Megtisztelő, hogy tárgyalási felhívásunkra kedvező válaszok érkeznek. Az MSZP elnöksége örömmel felelt az Együtt 2014 Választói Mozgalom üzenetére. Az Együtt 2014 értékekre és alapelvekre vonatkozó felhívásának nyomán 50 oldalas összeállítást készítettünk az MSZP vezetőinek megszólalásaiból, amely tételesen bemutatja: a szocialisták ugyanazokat a nézeteket vallják az összefogásról, a demokratikus alapértékekről, a múlt hibával való szembenézésről, a hazáról, a haladásról, a szolidaritásról, Európáról, mint leendő partnereink. Ha pedig így van, akkor nincs kétségem afelől, hogy 2013 januárjában, amilyen korán csak lehet, megkezdjük a tárgyalásokat.

Szövetséget fogunk kötni.

A szövetség alapját a közösen elvégzett munka jelenti majd. Meg kell állapodnunk abban, milyen alkotmányos feltételek közepette tudunk majd kormányozni 2014-től. Ma már nem elég a Fidesz-rendszert ostorozni. Tudnunk kell, mit, milyen demokráciát állítunk majd Orbán autoriter rezsimje helyébe. Célom, hogy a valaha volt legdemokratikusabb magyar politikai rendszer ajánlatával állhassunk a választók elé. Ha ezzel megvagyunk, tárgyalnunk és döntenünk kell a gazdaság- és társadalompolitikai fő vonalairól, majd aztán a részleteiről is.

Tanultunk az előző kormányok hibáiból. Nem vágunk neki üres dossziékkal a kormányzásnak. Tudni fogjuk, és még a választás előtt elmondjuk a választóknak, hogy pontosan mit fogunk tenni. Ez így tisztességes és így ésszerű. Mindemellett lábon lejárjuk az országot, beszélünk az emberekkel, meghallgatjuk érveiket, panaszaikat, akár kritikájukat. Meggyőzzük őket arról, hogy most először és utoljára regisztráljanak. Ettől kezdve rajtuk a sor, hogy döntsenek belátásuk szerint.

Ha ezt teszik, semmi jót nem jósolok a Fidesznek. Annál többet Magyarországnak.