Kidobta a Valutaalap Orbán Viktort - Mesterházy Attila írása

Az IMF kerek perec közölte, hogy a legkedvezőbb lehetőségről, az elővigyázatossági hitelről szó sem volt. A magyar gazdasági és költségvetési mutatók ugyanis ezt nem teszik lehetővé. A miniszterelnök és nemzetgazdasági minisztere készenléti hitelt viszont nem kért. Ők inkább kötvényeket bocsátanak ki, magas hozammal. Vagyis, a hitelfelvétel egy másik, jóval drágább útját választják. Az adósság elleni küzdelem hangoztatása közepette újabb, a szükségesnél nagyobb adósságba verik az országot.

Az egykor megfontoltnak ismert Varga Mihály meg afelett örvendezik, mennyire kedvező az IMF magyar gazdaságról szóló prognózisa. Holott, a Valutaalap lényegében arról számolt be, hogy a kormány költségvetési politikája fenntarthatatlan és végzetesen lefékezi a gazdaságot. A magyar gazdaság potenciális növekedése nulla. Erre vág fel a kormány.

Orbán Viktor ezen a héten Brüsszelben járt, ahol igyekezett elismertetni a költségvetési hiány csökkentésének eredményeit. Csakhogy az Európai Bizottságra nem hat a Fidesz szómágiája. Pontosan tudják, hogy a költségvetési hiány leszorítását a lakosság megszorítása mellett a magánnyugdíj-vagyon elrablása, valamint azok a különadók eredményezték, amelyek egyúttal le is bénították gazdaságunkat.

Közben a végéhez közelednek az E.ON magyarországi érdekeltségeinek államosításáról szóló tárgyalások. A miniszterelnök nem cáfolta, hogy 800 milliónál is magasabb összeget fizet majd a magyar állam. A nemzeti érdekeket és a gazdasági sikereket folyton emlegető kormány révén az E.ON tisztes haszonnal, az adófizetők tekintélyes veszteséggel szállnak ki az üzletből.

Orbán Viktor minderre még büszke is. Mintha ő és kormánya nem ebben a világban élnének. Ez lehetne a magánügyük, ám sajnos az ő lázálmukat kénytelen élni egész Magyarország.

Ezért is tartom rendkívül fontosnak, hogy idén ismét útra kelnek az Éhségmenet résztvevői. Az ország több pontjáról - Baranyából, Békésből, Borsodból, Csongrádból, Fejérből, Hevesből, Nógrádból, Tolnából, Szabolcsból – indulnak gyalog, akár fideszes provokációkkal is dacolva Budapestre mindazok, akik a kormány szegénységet növelő és a szegényeket megalázó intézkedései ellen tiltakoznak. Mert a szegénység 2010 óta növekedett. Nincs még egy kormány Európában, amely nem csökkenteni próbálja, hanem egyre csak növeli a szegénységet.

Teljesen egyértelmű, hogy a kormány gazdaság- és költségvetési politikája az átlag feletti jövedelemmel rendelkezőknek kedvez, az átlagos és átlag alattiak helyzetén ront. Márpedig utóbbiakból áll az ország többsége. Ráadásul aki lent van, az még lejjebb csúszik. Igazi munkahely nem jön létre, a kényszerközmunkából megélni nem lehet. A kiszolgáltatottság elkeserítő méreteket ölt.

Ez Magyarország ma!

A szocialisták nem ígérnek Kánaánt. Azt azonban ígérhetjük, hogy 2014-ben azonnal irányt váltunk, 180 fokos fordulatot hajtunk végre a gazdaságban és a társadalompolitikában. A bizalom és kiszámíthatóság politikája révén beindul majd a hitelezés, életre kel a gazdaság, ettől pedig bővül a foglalkoztatás. Új munkahelyek létrejöttét uniós pénzekből finanszírozott munkahely-teremtő beruházásokkal is segíteni fogjuk. Igazságossá tesszük az adórendszert. Terveink szerint 2015 után lehetséges lesz majd az áfa és a munkát terhelő járulékok csökkentése is.

Erre a fordulatra készülünk. Ez a fordulat Magyarország reménye.