mszp.hu
2015. szeptember 24. 11:15

Kié a politikai és szakmai felelősség?

Kié a politikai és szakmai felelősség?
A kecskeméti közgyűlésben Király József napirend előtti felszólalásában a korábbi vezetés fiktív számláinak felelősét kereste. A teljes felszólalás alább olvasható.

Már több, mint négy év telt el azóta, amióta a KSE Kft. visszás dolgaira napirend előtti felszólalásomban felhívtam a figyelmet. Az azóta eltelt időszakban több alkalommal is - mind napirend előtt, mind interpellációban - kértem, hogy vegyük komolyan a kecskeméti sportegyesületet működtető kft gazdálkodásával kapcsolatos problémákat. Mindannyiszor az volt a válasz, hogy várjuk meg a feljelentések nyomán elrendelt nyomozások végét és azt követően térjünk erre vissza.

Most, a napokban megjelent egyik újságcikk arról tudósít, hogy a nyomozás lezárult. Hat személyt gyanúsítanak hűtlen kezeléssel és nyomozóhatóság indítványozza ellenük a vádemelést. Csaknem 450 millió forint a kár. Ha ehhez az összeghez még hozzáadjuk a KSE Kft. felszámolója által nyilvántartásba vett követeléseket - 335 millió forint közeli összeget – ez együttesen megközelíti a 800 millió forintot.

Az, hogy ez a 800 millió forint mire lenne elég Kecskeméten, hoznék néhány példát a város mindennapjaiból. Ez az összeg szinte fedezné a jelenlegi főtér rekonstrukciót, és bőségesen elég lett volna a Városi Mozi felújítására is. De ugyanígy az Uszodát két évig lehetne ebből az összegből működtetni, és ha már a sportnál maradunk, a KTE NB-I-es csapatát is két évig lehetett volna ebből az összegből fenntartani, nem beszélve a többi forráshiánnyal küzdő helyi egyesület támogatásáról.
A szociális ágazatra fordított egy milliárd forint éves költséget ebből a pénzből nagymértékben finanszírozhattuk volna, de elég lett volna a város összes bölcsődés, óvodás gyermekének két éves ingyenes étkeztetéséhez. És sorolhatnám még, mi mindenre lehetett volna fordítani ezt a 800 millió forintot.
De visszatérve a károkozásra. Nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is szétzilálta a helyi sport társadalmat és véleményem szerint ez hosszú ideig kihatással is lesz Kecskemét sportéletére.

Az említett újságcikkben szereplő hat fő gyanúsított elsősorban a kft szabálytalan működéséhez konkrétan köthető személy. Felmerül jogosan a kérdés, hogy egy majdnem 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő cégnél ez idő alatt hol volt a választott felügyelő bizottság, annak vezetői, mit tett a városháza illetékes osztálya azért, hogy ezek a dolgok ne történhessenek meg?
Az a véleményem, hogy a mai világunkban nem kérdéses, hogy a KSE Kft vezetése ezt politikai megrendelés vagy hozzájárulás nélkül nem tehette volna meg, hiszen köztudottan igen csak rövid gyeplőn vannak tartva a városi cégeink.

Nekem, mint baloldali embernek korábban át kellett élnem azt, hogy itt nyakló nélkül „Zuschlagoztak” 70 millió forintért, „Simon Gáboroztak” 250 millió forintért -  itt elsősorban nem az összegek nagyságáról van szó -,  és nem létező Nokiás dobozokról szólt a Fidesz-KDNP oldal. Felteszem a kérdést, hogy a Fidesz-KDNP vezette városban fiktív számlákon eltűnt 450 millió forint és ki nem fizetett 335 millió forint kötelezettségünk okozta kár kinek a politikai, erkölcsi és szakmai felelőssége? Talán Zuschlagé, talán Simon Gáboré, talán Hagyó Miklósé? Nem. Véleményem szerint a város korábbi vezetésének kell majd erről számot adni, de minél előbb.

Ezért kérem tisztelt Polgármester Asszonyt, hogy az ügy tisztázása és a közvélemény megnyugtatása érdekében minél előbb üljön le az érintettekkel, nézzenek egymás szemébe, tisztázzák a politikai, szakmai felelősséget. Ezt jobb lenne előbb, mint később megtenni.
 

Kapcsolódó párttagok