2011. szeptember 17. 10:52

Kihívások a fejlesztéspolitikában az új tagállamok számára

Az Európai Unió fejlesztéspolitikája előtt álló kihívásokról rendezett konferenciát pénteken a budapesti brit nagykövetség. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósult rendezvény záróbeszédét dr. Gurmai Zita tartotta. Az EU-AKCS Közös Parlamenti Közgyűlés magyar tagja szerint az esélyegyenlőségnek megkérdőjelezhetetlen helye van a fejlesztéspolitikában.


A konferencia résztvevői áttekintették az EU Tanácsa magyar elnöksége alatt a fejlesztéspolitikában elért eredményeket, és számba vették az elkövetkező időszak feladatait, amelyeket a következő elnökségeknek kezelniük kell. A konferencia kiemelten foglalkozott az új uniós tagállamok előtt álló kihívásokkal, így az emberi jogi szempontok tudatosabb érvényesítésével. A konferencia előadói azt támasztották alá, hogy az emberi jogi megközelítés hatékonyabbá teszi az uniós fejlesztéspolitikát. Az új tagállamokban ugyanakkor problémát jelent, hogy alacsony fokú a közvélemény érdeklődése és érzékenysége a fejlesztéspolitika iránt, amin az előadók szerint figyelemfelhívó kampányokkal lehetne javítani.

Előadásában Gurmai Zita elmondta: a fejlesztési együttműködésben való részvétel jogi és politikai kötelezettség az új tagállamok számára is. Közülük több helyen jelenleg is folyik a nemzeti fejlesztési stratégiák kidolgozása, tehát ez az időszak kulcsfontosságú a szakterület számára. Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá: az új tagállamok többsége a közös uniós segélyezéshez csak szerényebb összeggel tud hozzájárulni, így ezeknek a koncentráltnak kell lenniük.

Gurmai Zita arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós szakpolitikák alapvető értéke az esélyegyenlőségi szempontok figyelembe vétele, amelyek ezáltal a fejlesztéspolitikának is szerves részét képezik. Sajnálatos, hogy a jelenlegi magyar kormány ezen a területen nem ilyen elkötelezett. „Az esélyegyenlőség alapvető európai érték, amelynek helyét senki sem vitathatja egyetlen szakpolitikában, így a fejlesztési területen sem. De mindenekelőtt arra van szükség, hogy ez az alapvető érték újból megkérdőjelezhetetlen legyen a hazai politikában is” - zárta hozzászólását az az EP-képviselő.