Észak Online
2012. április 05. 16:12

Kijárja a pedagógusok bérét az MSZP

A megyében mintegy 800 tanár nem kapja rendesen havi juttatását az államosítás óta. Szólni nem mernek, mert félnek.

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjénél, Nagy Andrásnál kezdem a pénteki napomat, majd elmegyek a megyei kormányhivatalba, Társi József kabinetvezetőhöz, végül pedig a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének munkaügyi felügyelőségén Panyik József igazgatóhoz. Azt fogom tőlük megkérdezni, hogy miért nem jut hónapok óta hozzá mintegy 800 óraadó tanár és oktató a teljes munkabéréhez a megye középiskoláiban, hogyan fordulhatott ez elő, a felügyeleti szerv ezt miért nem vette észre, s miért nem intézkedett a törvényesség helyreállítása érdekében" – jelentette ki Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke csütörtöki tájékoztatóján, Miskolcon.

Mint elmondta, információi szerint az intézmények államosítása okán keletkezett zűrzavarban több tucat iskolában nem fizetik ki rendesen a tanároknak járó juttatásokat, akik viszont nem mernek szólni, a nyilvánossághoz fordulni, mert félnek a retorzióktól, attól, hogy elveszítik munkahelyüket. Mindez megengedhetetlen, ezért ő és Nyakó István országgyűlési képviselő felkeresik a már említett hivatalok vezetőit, magyarázatot kérve és azonnali intézkedéseket sürgetve.

Nyakó István néhány héttel ezelőtt közmunkások ügyében járt el, az az eset kísértetiesen hasonlított a jelenlegihez. Mint hogyan az ÉszakOnline arról korábban beszámolt, az országos közfoglalkoztatási program keretében közmunkások irtották a csalitost Halmajon, a Bársonyos patak mentén. Mindezért viszont hosszú ideig egy huncut vasat sem kaptak a megrendelőtől, a magyar állam tulajdonában álló Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól, noha a bér heti bontásban járt volna nekik. Amint az esetről a közvélemény tudomást szerzett, beszédtéma lett, máris elkezdte csipkedni magát az állami cég, igyekeztek a tartozást minél hamarabb kiegyenlíteni. Korábban ott is azzal fenyegették a dolgozókat, hogy akinek eljár a szája, az soha a büdös életben nem kap többé közmunkát.

Az országgyűlési képviselő a csütörtöki tájékoztatón a pedagógusok ügyével kapcsolatban elmondta: ezek az emberek az állam hibájából havonta több ezer, tízezer forinttal kevesebbet visznek haza, úgy, hogy közben az árak persze nem csökkennek. Elfogadható magyarázatot nem kapnak, nem kérnek tőlük elnézést, viszont fenyegetik őket. Az MSZP most ebben az ügyben is felvette a szakszervezettel a kapcsolatot, s addig nem hagyják békén a felelősöket, amíg ezek az emberek nem kapják meg jogos jussukat.