MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. október 28. 16:55

Kik a költségvetés nyertesei? - Országgyűlés

Költségvetés, energiahatékonyság, ócsai kudarc, panelprogram, MVH-s visszaélések, közfoglalkoztatottak, Gyermekvédelmi Lakás Alap, megszűnő munkahelyek. Ülésezett a parlament.

Kik a költségvetés nyertesei?

Józsa István a 2014-es költségvetés veszteseiről és nyerteseiről szólva azt mondta, a jövő évi az "utánam a vízözön költségvetése", ami csak májusig elég és amely arról szól, hogy Orbán Viktor még egyszer utoljára kitömje a barátai zsebét. Megismételte véleményét: ez az elszegényedés, a gazdasági leszakadás és a haverok megtámogatásának költségvetése, ugyanakkor a büdzsé az út szélén hagyja a rászorulókat, hiszen a családi pótlék mértéke évek óta stagnál, a szociális támogatásokra pedig a GDP 1,9 százaléka helyett csak 1,5 százalék jut jövőre.

Miért nem élt a kormány az energiahatékonyság uniós támogatásának lehetőségével?

Harangozó Gábor felidézte, hogy közel egy éve nyújtottak be határozati javaslatot a lakossági energiaterhek csökkentésére, valamint az energiahatékonyság és a megújuló források felhasználásra irányuló lakásberuházások támogatására. Szerinte erre lett volna lehetősége a kormánynak, hiszen 2010 óta mód van arra, hogy a regionális fejlesztési alap 4 százalékáig az új tagállamokban a meglévő lakásoknál az energiahatékonyság fokozása érdekében támogatást adjanak. Ezt a lehetőséget a korábbi kormány harcolta ki - jelezte a szocialista képviselő, hozzátéve: így több mint 300 milliárdos keretet lehetett volna biztosítani. Úgy látta, ezzel a kormány nem élt, és azt kérdezte: ki a felelős a lehetőség eltékozlásáért?

Az ócsai kudarcért ki a felelős?

Simon Gábor azt mondta, hogy a kormányzat három év alatt nem tudott teljes körű megoldást találni a devizahitelesek problémáira. Kudarcot vallott az ócsai lakópark ötlete is, ahol az első ütemben a tervezett közel ötszázból csak 80 ház épület fel - jelentette ki.

Az ócsai programra költött összegből a kormány több ezer embert juttathatott volna bérlakáshoz, Budapesten például tízezrével állnak üresen lakások - folytatta a politikus, aki azt kérdezte, hogy ki a felelős a "kudarcért", a "pénzelherdálásért".

Cserbenhagyja a kormány a panel épületben lakókat?

Tóth József szerint a korábbi baloldali kormányok sikeres programja volt a panelépületek korszerűsítése, amely több mint negyedmillió panellakást érintett. Hozzátette: az elmúlt három évben nem írtak ki komplex korszerűsítési pályázatot, és a jövő évi költségvetést látva is elmondható, hogy nem fog segíteni a kormány a panelépületben lakó kétmillió emberen.

Mire várnak Miniszter Úr?

Gőgös Zoltán a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjének és három bűntársának letartóztatásáról azt mondta, ha már februárban tudtak róla, akkor miért hagyták ezt az ügyet ennyi ideig, az újabb támogatási igénylések benyújtásáig tovább folytatódni.

Milyen körülmények között dolgoznak a MÁV-nál a közfoglalkoztatottak?

Tukacs István a MÁV-hoz kerülő közfoglalkoztatottakkal kapcsolatban tett fel kérdéseket, a többi közt azt: érdemi munkát végeznek-e majd, és emiatt elbocsátanak-e másokat? Ki lesz a foglalkoztatójuk? - folytatta. Választ várt arra is: a program teljes költségét állja-e az állam, vagy annak egy részét ráterheli a veszteséges vasúttársaságra?

Mi a helyzet a Gyermekvédelmi Lakás Alappal?

Varga László a gyermekvédelmi lakásalapra kérdezett rá. Mint mondta, bár a költségvetés már második éve különít el mintegy 1,7 milliárd forintot a gyermekvédelmi gondozásból kikerülő fiatalok segítésére, annak még mindig nem készült el a jogszabályi háttere.

Újabb munkahelyeket szűntet meg a Fidesz!?

Pál Tibor a munkahelyteremtéssel kapcsolatban bírálta a kormányt, és kijelentette: a fővárosi taxirendelet több fuvarcég megszűnéséhez vezet majd, azaz taxisok kerülnek utcára.