mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 07. 13:28

Kikapcsolási moratóriumot és áfacsökkentést a gázra és villanyra!

Kikapcsolási moratóriumot és áfacsökkentést a gázra és villanyra!
Kikapcsolási moratóriumot és áfacsökkentést sürgetett a gáz és az áram esetében Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője a Klubrádió Esti gyors című műsorában hétfőn.

„Nem szabad lekapcsolni senkit (...) sem a villanyról, sem a gázról” – mondta a társelnök, hozzátéve: ilyen moratóriumra már volt példa a Covid-időszakban.

Nagyon fontos szocialista javaslatnak nevezte, hogy a kormány csökkentse a gáz és az áram áfatartalmát 5%-ra a jelenlegi 27%-ról.

„Egyetlenegy intézkedéssel, azonnal 22%-kal lehetne lecsökkenteni az áfatartalmat és ennyivel csökkenne a kormány által kiszámolt lakossági piaci ár is” – hívta fel a figyelmet, kiemelve: eddig 14 európai uniós tagországot számolt össze, ahol segítségképpen már csökkentették a gáz és az áram áfatartalmát.

Az a fideszes hivatkozás, hogy az áfacsökkentés után „benyelnék a kereskedők” a pénzt, nem állja meg a helyét, hiszen a gáz és az áram esetében hatósági árról van szó – érvelt. Megemlítette: a gázzal és árammal ellentétben a távhő áfája csak 5%-os, ezt még a 2010 előtti szocialista kormány vitte le arra a szintre.

Azt mondta: a szocialisták továbbá javasolják, hogy a kormány az általa bevezetett sávos rendszert alakítsa a valósághoz. Mint mondta, most az átlagba beleszámolják a nyaralók, hétvégi házak, garázsok és olyan ingatlanok gázfogyasztását is, ahol csak főzésre használnak gázt.

Rámutatott: a kis- és középvállalkozások is kikerültek az egyetemes szolgáltatásból, az „úgymond rezsivédelemből”, sorban hallani, hogy bezárnak vendéglátóhelyek, szállodák; akkor pedig az elbocsátások miatt az emberek még annyi rezsit sem fognak tudni fizetni, hiszen nem lesz fizetésük.

„Muszáj, muszáj nyomás alá helyezni a kormányzatot, mert tényleg nagyon sok család számára irdatlan megterhelést fog jelenteni a közműszámla” – jelentette ki.

Azt, hogy a nyomásgyakorlás hoz eredményt, azzal illusztrálta: Németh Szilárd rezsibiztos első bejelentésében még 253 forintos kilowattóránkénti „lakossági piaci árról” beszélt átlag fölötti fogyasztásnál, ezt azonban végül 70 forintban határozták meg, miután Tóth és egy sor szakértő egybehangzóan rámutatott: a Paksi Atomerőmű kilowattóránként mindössze 12 forintért megtermeli az egész hazai áramfogyasztás 40%-át. Ez több, mint a teljes lakossági fogyasztás – emelte ki.

A társelnök azt mondta: a 70 forintos ár is indokolatlanul magas, ezt is mindig mondják és fel fogják eleveníteni például az MSZP jövő hétfőn Kőbányán induló RezsiSTOP-fórumsorozatában is.

Az országos RezsiSTOP fórumsorozatban az MSZP politikusai a lakosság kérdéseit, észrevételeit és panaszait gyűjtik a rezsinövelésről, ismertetik javaslataikat, és ezeket akarják „becsatornázni” a kormányhoz – mondta.

„Muszáj a Parlamentben is „és minden szinten, minden fronton erre felhívni a figyelmet, ezeken a RezsiSTOP fórumokon is ezt fogjuk tenni” – ígérte Tóth Bertalan.

Kapcsolódó párttagok