mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 17. 13:03

Kiket támogat a Szerencsejáték Zrt. milliárdos nyereségéből?

Kiket támogat a Szerencsejáték Zrt. milliárdos nyereségéből?
A Szerencsejáték Zrt. nemrég jelentette be, hogy szeptembertől az Ötös-, a Hatos-, a Skandináv lottó alapjáték ára, valamint a Joker alapdíja egységesen 50 forinttal megemelkedik. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, hiszen fontos lenne tudni, hogy kik számára és milyen összegben nyújtott támogatásokat a vállalat az elmúlt időszakban.

„A lottót azonban nem véletlenül hívják a szegények adójának, hiszen, ha picit visszamegyünk az időben, és megvizsgáljuk a lottó történelmét, akkor megállapíthatjuk, hogy az államok eleve azért hozták létre ezt az intézményt, hogy – az adóbevételek mellett – további többletforrásokhoz juttassák a költségvetést” – emlékeztetett Gurmai Zita.

A felmérések szerint nagyjából minden tizedik ember szerencsejáték-függő Magyarországon és a nyerési ráta is igen csekély. „Egy átlagember számára csak durván 1:44 millióhoz az esélye annak, hogy megnyerje a főnyereményt, az igazi nyertes tehát maga az állam, hiszen a sorsolás végeredményétől függetlenül csakis győztesen jöhet ki a játékból” – foglalta össze az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Szerencsejáték Zrt.-nek tavaly 821 milliárd forint árbevétele volt, illetve 25,9 milliárd forint adózott eredményt ért el és várhatóan ezek az eredmények csak növekednének az emelés után. Gurmai Zita felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság nem a teljes nyereségét szokta az állam számára osztalékként kifizetni, hanem számtalan civil szervezetet, programot, vállalkozást támogat, ezért szeretné tudni, hogy a Szerencsejáték Zrt. mire költi el a hozzá befolyó, nyereségként elkönyvelt pénzösszegeket. 

Az MSZP országgyűlési képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, hogy kiderüljön, milyen kedvezményezetteknek és milyen összegben nyújtott pénzbeli támogatást a Szerencsejáték Zrt. 2022-ben és 2023-ban a mai napig.

Kapcsolódó párttagok