eszon.hu | Belföld | önkormányzatiság
2012. november 21. 14:22

Kirabolják az önkormányzatokat!

Milliárdokat és feladatokat vesz el az állam Miskolctól. Ráadásul úgy tűnik, a kórház igazgatójáról Balmazújvárosban döntenek.

A helyi közszolgáltatást a helyieknek kell megszervezniük, fenntartaniuk, hiszen ők látják, hol, mire van szükség. Az intézményekkel kapcsolatos döntéseket is így lehet a leggyorsabban, a helyi igényeket figyelembe véve meghozni. Ebben konszenzus volt a rendszerváltás óta eltelt húsz évben. Mindezt a Fidesz felrúgta, erőszakos államosításával kiüresíti az önkormányzatokat, elveszi a pénzüket, intézményeiket. Ma már ott tartunk, hogy úgy tűnik: a balmazújvárosi fideszesek mondják meg, ki legyen Miskolcon a kórházigazgató. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, dr. Simon Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci elnöke és Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakciójának vezetője beszélt szerdán Miskolcon.

Gúr Nándor emlékeztetett: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, a GYEMSZI július 29-én írt ki pályázatot az állami fenntartásba került városi egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire, valamint azoknak a korábbi megyei önkormányzati és fővárosi egészségügyi intézményeknek a főigazgatói posztjára, ahol a pályázatot előzőleg eredménytelennek nyilvánították. A pályázat eredményét november 16-án hirdették ki.

Miskolcon, a Semmelweis Kórházat működtető Misek élén a döntés szerint változás lesz, hiszen a jelenlegi igazgató, dr. Tóth László pályázata helyett a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház korábbi igazgatójának, dr. Tiba Sándornak a pályázatát támogatta a grémium. Tették mindezt annak ellenére, hogy a miskolci önkormányzat közgyűlése október 25-i zárt ülésén dr. Tóth László mellett foglalt állást. Ez is kevésnek bizonyult.

Gúr Nándor kijelentette: természetesen nem kérdőjelezi meg a most megválasztott igazgató szakmai hozzáértését, alkalmasságát a posztra, de több kérdés is felmerül a döntéssel kapcsolatban. Például – tette fel kérdését a sajtótájékoztatón – igaz-e, hogy dr. Tiba Sándor annak a dr. Tiba Istvánnak a testvére, aki Balmazújváros polgármestere, fideszes országgyűlési képviselője? (Igaz, az új igazgató egyik életrajzában szerepel is, hogy kilenc évvel fiatalabb öccse is orvos, s Balmazújvárosban dolgozik – a szerk.) Vajon tényleg csak ennyit ér a helyi önkormányzat állásfoglalása ebben az ügyben? Vajon tényleg csak ennyire képesek Miskolc érdekeit érvényesíteni a miskolci városvezetők, fideszes országgyűlési képviselők? Vajon az államosítás nem csak arra kell, hogy figyelmen kívül hagyhassák a helyiek véleményét, s országos politikai szempontok alapján nevezgessék ki az intézmények vezetőit? Vajon ugyanez lesz az állami kézbe kerülő iskolák, szociális és gyermekjóléti intézmények sorsa is?

Dr. Simon Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban az önkormányzati források csökkentése ellen ágáló Fidesz, hatalomra jutva, már az első, általuk összeállított és megszavazott költségvetésben, a 2011-esben több százmillió forintot vont el Miskolctól. Ez folytatódott a 2012-es költségvetésben is, ráadásul mindezt úgy tették, hogy sokkal több forrást vontak el, mint feladatot. Jövőre államosítják a települési önkormányzatok iskoláit, szociális és gyermekjóléti szolgálatait is (az intézményeknek otthont adó ingatlanokról viszont továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk), de törvény erről még mind a mai napig nem született. A zűrzavarra jellemző, hogy a miskolci önkormányzat november 19-i közmeghallgatásán egy, a Meggyesalja utcán működő Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonával kapcsolatos kérdésre csupán annyit válaszolt a hivatal egyik főosztályvezetője, hogy az intézmény jövőre már az államé lesz, így a kérdésre majd Budapestről érkezik a válasz.

A Misek ügyével kapcsolatban dr. Simon Gábor elmondta: bebizonyosodott, hogy a miskolci városvezetésnek – amely a miskolci fideszes országgyűlési képviselőkkel karöltve némán asszisztál Miskolc kirablásához – fogalma sincs arról, mihez akar kezdeni az állam a miskolci intézményekkel. A döntésekre sincs ráhatásuk, hiszen éppen az igazgató kiválasztásakor bizonyosodott be ismét, hogy „kevesebbet ér egy önkormányzati határozat, mint az a papír, amelyre azt kinyomtatták".

A szocialista képviselő kijelentette, ha 2014-től ismét az MSZP kormányozhat Magyarországon, akkor visszaállítja az önkormányzatok hatáskörét, érvényesíti azt az alapelvet, hogy helyi kérdésekről helyben szülessenek döntések.

Földesi Norbert is a kórházigazgató kiválasztásával kapcsolatban szólt. Emlékeztetett arra, hogy a miskolci városvezetés az elmúlt két évben folyamatosan azt állította, hogy a kórház jelenlegi vezetője, dr. Tóth László rendkívül eredményes munkát végzett az intézmény konszolidációja során, ezért is javasolják, hogy az állam őt nevezze ki igazgatóvá. Ezt a közgyűlési határozatot az MSZP nem tudta támogatni, hiszen a konszolidációval kapcsolatban – többszöri kérésük ellenére – eddig még semmiféle közgyűlési előterjesztés, beszámoló nem készült el. Ráadásul, mint utóbb kiderült, az új igazgató kinevezése ügyében ellentmondásba keveredett önmagával a Fidesz, hiszen, ha olyan jó munkát végzett dr. Tóth László, akkor miért nem őt nevezték ki igazgatóvá, ha pedig nem őt nevezte ki az állam igazgatóvá, akkor miért állítja a városvezetés, hogy dr. Tóth László jó munkát végzett?