Belföld | évértékelés Kecskemét
2013. december 19. 09:46

Király József napirend előtti felszólalása

Tisztelt Polgármester Úr, Jegyző Asszony! Tisztelt Közgyűlés!

Ahogy lenni szokott, a politikai pártok képviselői a maguk szemszögéből megteszik ezt. Mint ahogy az előző közgyűlésen megtette a Fidesz frakció, úgy most mi is élünk ezzel a lehetőséggel Brúszel László képviselőtársammal az MSZP részéről.

Bízom benne, hogy választóink saját tapasztalataik alapján el fogják tudni dönteni, hogy melyik összegzés ad reális képet a mai valós helyzetünkről.

A számvetés mellett nagyon fontos odafigyelni ezekben a napokban szeretteinkre, hozzánk közel állókra. A gazdasági válság és a Fidesz gazdaságpolitikája miatt egyre többen élnek mélyszegénységben, de egyre többen vannak azok, akik ha nem is nélkülöznek, már sokat veszítettek korábbi életszínvonalukból. A bizonytalan munkahely, a pénzhiány nem egy családban, kapcsolatban okoz lelki konfliktust, melyek az ünnepek alatt még jobban előjönnek. A szeretethiány mellett sokaknak szembesülniük kell azzal, hogy nem tudnak minden nap meleg ételhez jutni. A főtéri élelmiszerosztás és más karitatív tevékenység a karácsony elmúltával kifullad, január-februárban már nyoma sincs. Éppen ezért, mi szocialisták úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan január és február minden hétvégéjén meleg ételt osztunk a rászorulóknak, és ezzel párhuzamosan az év során összegyűjtött használt ruhákat is ekkor ajánljuk fel részükre.

De a következő néhány napra is van feladatunk. Beszámolhatok Önöknek arról, hogy az MSZP kecskeméti szervezete által összegyűjtött adományokból tagjaink mintegy 10 kecskeméti nélkülöző családnak állítottak össze karácsonyi csomagot, melyet december 22-én vasárnap fogunk részükre átadni.


Ebben az időszakban számos embernek gond otthonuk fűtése is, akik csak tűzifával vagy szénnel tudják ezt megoldani. Egyre többen fordulnak hozzánk azért, hogy segítsünk rajtuk, mert a tüzelőanyagok évről évre drágábbak, és nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megfizetni ezeket.

Arra kérem Polgármester urat, hogy soron kívül dolgozzunk ki egy olyan támogatási lehetőséget, amelyben ingyenes tűzifa-, széntámogatást nyújthatunk rendeletben meghatározott kritériumok alapján a szociális támogatásban részesülők számára. Ez legyen egy átlátható, ellenőrizhető támogatási rendszere a városnak.

Visszatérve az ünnepre: arra bíztatok mindenkit, hogy aki teheti, segítsen a nélkülöző embereknek, és ha lehet, az ünnepek után is.

Végezetül engedjenek meg egy Babits Mihály idézetet:
„Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.”


Áldott, békés Karácsonyt és egy sikeresebb, boldogabb új évet kívánok Kecskemét minden polgárának a szocialista frakció nevében is!