Népszava
2012. augusztus 14. 08:52

Kis recesszió, de a miénk

A ma nyilvánosságra kerülő hivatalos GDP gyorsbecslési adatok már egyértelműen igazolják a hazai közgazdászok prognózisát: a magyar gazdaság 2012. első felében egyértelműen recesszióra váltott, és a visszaesés mértéke a második negyedévben elérte a 0,7-1,3 százalékot.

Az elemzők véleménye abban is megegyezik, hogy az esztendő második felében folytatódik a gazdaság visszaesése, és csak az a kérdés, hogy idén elérjük-e a mélypontot, vagy az áttolódik 2013-ra.

Lesújtó gazdasági adatokat hoz ma nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal, mindenekelőtt a gyorsbecslést 2012. első hat hónapjának GDP-jéről, amelyből kiderül, hogy Magyarország idén recesszóba süllyedt. Az első negyedévi 0,7 százalékos visszaesést ugyanis az elemzők véleménye szerint 0,7-1,3 százalékos negatív növekedés követte, a megelőző esztendő hasonló időszakával összevetve.

Recessziónak az minősül, ha a bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben csökken. Az idei év első felére visszatekintve ez a feltétel sajnálatos módon megvalósul. A szakértők a jövőt sem látják optimistán, véleményük szerint 2012. második hat hónapjában a recesszió továbbra is fennmarad. Az azonban még kérdéses, elsősorban a nemzetközi környezet labilitása miatt, hogy a gödör alját már idén elérjük, vagy csak 2013-ban.

Az általános várakozásoknál némileg optimistább, 1,0 százalékot el nem érő GDP-adatot vár a lapunk által megkérdezett Trippon Mariann. A CIB Bank vezető elemzője szerint csak annyit lehet tudni, hogy 2012. második negyedéve rosszabbul sikerült, mint az első, amikor éves összehasonlításban 0,7 százalékos volt a visszaesés mértéke. Utalt arra, hogy a magyar gazdaság húzóágazata a feldolgozóipar, illetve az export. Ennek fényében elgondolkodtató, hogy az iparunk már recesszió-közeli állapotba került, a külkereskedelmi mérleg pozitív ugyan, és az előrejelzések szerint ez kitarthat az esztendő végéig is. A kecskeméti Mercedes-gyár élénkítő hatására azonban mindeddig hiába vártunk. Nagy a valószínűsége annak, hogy a személyautó-gyár termékei csak hosszabb idő múltán képesek javítani a mutatókat. Ugyanakkor a hazai Nokia és a Philips, valamint más elektronikai cégek termeléscsökkentését a személygépkocsi-termelés felfutása a jelek szerint nem lesz képes kompenzálni.

Mindezt alátámasztja a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. hétfőn megjelent negyedéves konjunktúra tesztje is. A kutatók szerint rosszak a kilátások a feldolgozóiparban, a belföldi rendelésállomány történelmi mélyponton zárta a második negyedévet, és a cégek jelenlegi helyzete is válságra utal. A nyári feldolgozóipari teszt az 1992 óta tartó története során a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el. A legrosszabb a vállalatok jelenlegi helyzetét mérő mutató, amely 2012 júliusában mindössze 26 ponton állt a nullától százig terjedő skálán. A kilátásokat jellemző indikátor is csak alig marad el a válság idején mért szinttől, jelenleg 36 ponton áll, míg a termelési előrejelzések pontosan a 2009-es válság szintjén vannak.

A kutatóintézet "rendkívül kedvezőtlen jelenség"-nek minősítette, hogy egymás után immár negyedik alkalommal jelenik meg a nem világos gazdasági szabályzás, mint a termelésbővítést akadályozó tényező a harmadik helyen, megelőzve a finanszírozási problémákat is. Fontos tulajdonsága a jelenlegi magyar piacnak, hogy a három legproblémásabb területből kettő az üzleti és a szabályozási környezettel kapcsolatos - véli a Kopint-Tárki.

A jövőt illetően az eurózóna helyzete sem biztató - fűzte hozzá Trippon Mariann. Az ugyancsak ma nyilvánosságra kerülő euróövezeti féléves GDP a várakozások szerint a második negyedévben 0,3 százalékos visszaesést mutat. A számunkra legfontosabb külkereskedelmi partner Németország feltehetően még csekély gazdasági növekedésről számol majd be, de az utóbbi hónapokban már egyértelműen a lassulás jelei mutatkoztak.

B. M. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=576667