Kisebbségbarát környezetet Szerbiában! - A tolerancia világnapja Újvidéken

"Sajátos kettősség jellemzi a szerbiai magyar nemzeti közösség és a Vajdaság helyzetét. A személyi elvű autonómia egyik legkiválóbb európai modellje a nemzeti tanácsok működése Szerbiában.  

Szerbia büszke lehet kisebbségi politikájára" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának elnöke, aki Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnökének meghívására vett részt az újvidéki konferencián a tolerancia világnapja alkalmából. Bár a kisebbségi törvényi szabályozás példamutató, de szükség van annak következetes végrehajtására. A szocialista delegációvezető fontosnak tartotta a kisebbségbarát környezet kialakítását, és megelégedettségét fejezte ki, hogy lényegesen lecsökkentek a magyarellenes atrocitások Szerbiában.

A Vajdasági Statútum 2010-es hatályba lépésével kiszélesedtek a regionális autonómia keretei. Másrészről viszont a korábban elért kisebbségi jogok terén jelentős visszarendeződés történt. "Ezt a centralizációs folyamatot rendkívül aggasztónak tartják az Európai Unió intézményeiben, mivel a szerb alkotmánybíróság júliusban született döntése 22 ponton csorbította a vajdasági regionális autonómiát. Az uniós csatlakozási folyamatban következetesen számon fogják kérni Szerbián a vajdasági autonómia, illetve a kisebbségi jogok tiszteletben tartását" - hangsúlyozta a szocialista EP képviselő.

Tabajdi Csaba emlékeztetett, hogy veszélybe került az oktatás, a kultúra, a tudományos élet és a helyi közigazgatás megszervezésében élvezett tartományi önállóság. Alkotmányellenesnek minősülnek a tartomány fejlesztése érdekében tett gazdasági és tudományos erőfeszítések, illetve a Vajdaság brüsszeli regionális képviselete is. "Ha a szerb alkotmány ilyen jellegű értelmezése nem ismeri el a Vajdaság több évszázadra visszanyúló történelmét, hagyományait, akkor az alkotmányt kell megváltoztatni" - húzta alá Tabajdi Csaba. Hozzátette, hogy az Európai Unió regionális politikájának szerbiai megvalósítása azért is fontos, mivel a régiók önállóan pályázhatnak uniós forrásokért. "A keserű magyar tapasztalatok alapján, miszerint az Orbán-kormány 2010 után felszámolta a regionális szintet, a regionális ügynökségeket, jelentős uniós források felhasználása került veszélybe. Szerbia ne kövesse el ugyanezt a hibát. Ezért is fontos a Vajdaság autonómiája" - hangsúlyozta a szocialisták brüsszeli delegációvezetője.