Népszava
2012. július 04. 10:24

Kísérletezés az idősekkel

Nem adóztatják ugyan jövőre sem a nyugdíjakat, ám ennél többet nem tett a kormány az idősekért és titkolja a terveit is. Hiába ígérték, hogy az idei év közepére kiderül, milyen új rendszert akarnak, a saját vállalásaikat sem teljesítették.

Szinte biztosra lehetett venni, hogy az egyéni számlán alapuló, svéd nyugdíjrendszert vezetnék be, a napokban viszont kiderült, a gyermekek számától is függővé tennék az időskori ellátást. De az sem biztos, hogy ez a legvégső terv.

Noha a jövő évtől nem adóztatják meg az öregségi ellátásokat, az továbbra is rejtély, milyen nyugdíjrendszert tervez a kormány. A képviselők hétfőn módosították a nyugdíjbiztosítási szabályokat. Még 1997-ben a magánnyugdíjpénztárakat megteremtő reform részeként a Horn-kormány döntött úgy, a gazdasági helyzet 2013-ra már lehetővé teszi, hogy a nettó átlagkereset helyett a havi bruttó átlagkereset legyen az időskori ellátás kiszámításának alapja. Ezt a törvényt vonta most vissza a kormány, bár az ellátások megadóztatása a szolgálati nyugdíjak esetében már megtörtént.

Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt főigazgatója szerint az Országgyűlés jól döntött, de emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjak ma is adóznak, bár nem úgy, mint a keresetek. Az úgynevezett input oldalon vonják le a közterheket, vagyis, amikor valaki nyugdíjba megy, és megállapítják az ellátását, akkor az adott évekre vonatkozóan levonják a keresetéből az adót és a járulékokat. Így lesz a bruttó keresetekből nettó, ebből állapítják meg a nyugdíjat.

A kormányzati előterjesztésbe egyébként egy MSZP-s módosító javaslattal az is bekerült, hogy a nyugellátást forintban kell folyósítani. A szocialisták kezdeményezésüket azzal indokolták, hogy felmerül: a nyugdíjak egy részét Erzsébet-utalványban fizetnék. A kabinet ezt cáfolta és támogatta az indítványt.

Ám nem dőlhetnek hátra a 62 év alatti "nyugdíjasok". Ők 2012-től már csak ellátottak, tehát előfordulhat, hogy a rokkantak és a korhatár alattiak utalványban kapják majd meg az ellátásukat. Ezt eddig nem is cáfolta a kormány, sőt arról beszélt, hogy bővíti az utalványban fizetett ellátások körét.

Az Orbán-kormány már eddig is sok intézkedéssel csökkentette az idősek létbiztonságát. Az utazási kedvezményeket elvették a korhatár alatti nyugdíjasoktól. A megváltozott munkaképességűek felülvizsgálata éppen most aktuális, 20 ezren már biztos, hogy elveszítik az ellátásukat. Saját vállalásait viszont nem teljesítette a kabinet. A magánnyugdíj-pénztári rendszer "átrendezésekor" azt ígérték, bevezetik az egyéni számlát, ide kerül az a pénz, amit a korábbi kasszatagok évek alatt összegyűjtöttek. Erről 2010-ben kormányhatározat is született, az új rendszer mégsem jött létre.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pedig arról nyilatkozott korábban, hogy 2012 közepére kiderülhet, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány. Ehhez a Századvég által készített tanulmányt - amely a svéd modell bevezetésének lehetőségét elemzi - veszik alapul. Az új rendszerről máig nem tudni semmit. Úgy tűnik, a svéd modell a múltté, most a német pontrendszert támogatja a kormány.

Mészáros József, az ONYF jelenlegi vezetője éppen a napokban beszélt arról, hogy a gyermekvállalást el kell ismerni a nyugdíjrendszerben, "ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről".

Múltidézés

Mindössze néhány száz embert érinthet az Országgyűlés által hétfőn elfogadott jogszabály, amely szerint meg kell vonni a nyugdíjpótlékot azoktól, akiknek az 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel - közölte Zinner Tibor jogtörténész. A jogosultságokat október végéig vizsgálják felül. A parlament mostani döntésével azon a törvényen módosított, amely kimondta: nem részesülhet "politikai indokú" nyugdíjkedvezményben, illetve juttatásban az, aki részt vett az 1956-os forradalom leverésében.

Muhari Judit/

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=566406