2011. október 04. 14:43

Kisvállalkozások a felhőben

Az a cél, hogy az informatikai szoftverfejlesztők egyre hevesebb küzdelméből a fogyasztó kerüljön ki győztesen – hangsúlyozta Herczog Edit a Kisvállalkozói Hét alkalmából a szektor informatikai lehetőségeit vizsgáló brüsszeli rendezvényen.

A képviselő szerint a kisvállalkozások esetében ez azt jelenti, hogy fel kell kerülniük a nagy szoftvergyártók térképére, mint jelentős célcsoport, hogy önálló termékfejlesztés alanya lehessenek, az ő speciális igényieket kielégítő technológiákat kaphassanak olcsón.

Herczog Edit szerint az adatok távoli tárolását, lehetővé tévő, a szaknyelvben csak felhőként emlegetett technológiák teszik lehetővé, hogy a kkv-k megússzák a kezdeti informatikai tőkebefektetést, például saját szerverek költséges vásárlását, ezzel jelentősen csökken a versenyhátrányuk a tőkeerősebb nagyokkal szemben, illetve több energiát és forrást tudnak a tényleges munkára fordítani.

Mivel az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások döntően az interneten, a kiszolgálóknál vannak, a kisvállalkozások kevesebb IT szaktudás birtokában is el tudnak kezdeni olyan fejlesztéseket, amelyekhez eddig magas szintű IT ismeret kellett. Az elterjedt, nagy levelező szolgáltatók, amelyek adatainkat nem a saját gépünkön tárolják, hanem a „felhőben”, is mind ezt a technológiát alkalmazzák a mindennapokban, tehát nem a távoli jövőről beszélünk – fogalmazott Herczog.

A képviselő szerint, a felhőalkalmazások fejlesztőinek az a feladata, hogy a kkv-kkal mielőbb megismertessék a technológia előnyeit, és azok megkapják azt a magas szintű szolgáltatási tartalmat, amelyet a saját előnyeikre tudnak fordítani.