Kisvasútra van, bölcsire nincs?

Magyarázkodik a Fidesz a szociális ágazatban dolgozók megalázó bérpozíciójával kapcsolatban. Képességük továbbra is odáig terjed, hogy "elmúltnyolcéveznek", ami több mint unalmas: három és fél éve kormányoz a Fidesz, és állítólag soha nem látott jólétben élünk.

Azt állítja az EMMI, hogy "az ország gazdasági erejét meghaladó kiadásokat nem lehet vállalni".  Csak azt nem értjük, hogy ha olyan jó helyzetben van az ország, ahogyan azt nap, mint nap hallhatjuk, és "elég erős" ahhoz, hogy több száz milliárd forintból stadionokat építsen, akkor miért nem jut forrás a szociális ágazatra?

Hogyan fordulhat elő az, hogy van pénz felcsúti kisvasútra, stadionra, fociakadémiára, de a döntően nőket foglalkoztató szociális ágazat, így a bölcsődékben dolgozók béremelésére nincs?

Ma legalább 50 ezer bölcsődei férőhely hiányzik az országban. Egyértelmű, hogy bölcsődéket kell építeni. Ha továbbra is a jelenlegi ütemben bővülnek a férőhelyek - ahogy azt a Fidesz ígéri -, akkor 50 év alatt el is érjük a kívánt szintet. A cél azonban nem ez. A magas gyermekvállalási hajlandóságnak ugyanis elengedhetetlen feltétele a jó minőségű gyermekintézményi hálózat.

Az MSZP 2014 után ezért bölcsődefejlesztésbe kezd, vállalja a gondozási díj eltörlését, valamint tisztességes bért ajánl a bölcsődei dolgozóknak. Mert ez egy valóban családbarát kormány feladata.

Lendvai Anna,
fővárosi képviselő