Belföld, Gazdaság, Külföld | nyugdíjak
2013. május 21. 15:42

Kiszámítható és tisztes megélhetést biztosító nyugdíjakat!

"A magyar kormány nyugdíjrendszerrel kapcsolatos intézkedései nincsenek tekintettel a hosszú távú fenntarthatóságra. Elveszik az állampolgárok egész életük során felhalmozott megtakarításait és szerzett jogait. Semmissé teszik azokat az áldozatokat, amelyeket a jelenlegi nyugdíjasok és a magyar munkavállalók a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében korábban hoztak. Visszamenőlegesen károsították meg az embereket. Ezért húsbavágó téma ez ma Magyarországon." - emelte ki Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője a tegnapi nap folyamán Strasbourgban, a fenntartható nyugdíjrendszerről tartott európai parlamenti vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

"Az Orbán-kormány nem csak magyar polgárok millióit károsította meg, de szembemegy az uniós felfogással is. A jelentés és az Európai Bizottság egyaránt a magán-nyugdíjpénztári pillér megerősítését és az állami nyugdíjak méltóságos megélhetést biztosító, kiszámítható voltát szorgalmazzák." - emelte ki a szocialista politikus a holland néppárti politikus jelentésével kapcsolatban.

A téma aktualitását az adja, hogy "az úgynevezett magyar nyugdíjreform során Orbán Viktor kormánya három és fél millió magyar állampolgár magán-nyugdíjpénztári befizetését államosította. Visszamenőleges hatállyal megvonta a nyugdíjat több százezer rokkantnyugdíjasoktól. Olyan állampolgárokat károsított meg, akik korábban önként vállaltak emberpróbáló körülményeket, veszélyes munkákat, kifizetetlen túlórákat, rendőrként, katonaként, határőrként a magyar állampolgárok érdekében." - tette hozzá Tabajdi Csaba.

A delegációvezető hangsúlyozta, hogy az MSZP, ellentétben a Fidesszel a nyugdíjasokat a társadalom fontos részeként, nem pedig pusztán költségvetési tételként kezeli, hiszen "a magyar baloldal számára a nyugdíjasok élettapasztalata érték, amely tiszteletet és megbecsülést érdemel. Ezért, és a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága, a nyugdíjak kiszámítható és tisztességes megélhetést biztosító szintje és a fiatal generáció jövőjének biztosítása céljából a 2014-es kormányváltás után mielőbbi nyugdíjreformra lesz szükség Magyarországon."