beol.hu | Belföld | szegénység
2015. február 28. 14:25

Kiszolgáltatott emberek élnek Békésben is

Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke pénteki Békés megyei körútja végén – mely Sarkadot, Gyomaendrődöt és Békéscsabát érintette – a megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, az elmúlt évszázad legnagyobb bankbotrányának napjait éljük, és Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének lemondását követelte.

– Matolcsy György úgy viselkedik a közpénzzel, mintha a sajátja volna, és ezt súlyos százmilliárdok bánták eddig is – szögezte le az MSZP elnöke.

– Ehhez jött most a regionális bankok botránya, amely miatt százezer ember nem tud hozzájutni a pénzéhez. Ezekre a bankokra a Matolcsy vezette jegybank adta ki az engedélyeket. Az ügyfelek teljes kártalanítását kérjük, és kezdeményezzük a parlament költségvetési bizottságának az összehívását e témában, nem két hét múlva, mihamarabb.

Tóbiás József kitért arra, szerinte köszönő viszonyban sem volt a miniszterelnök pénteki országértékelő beszéde a valósággal.

– Nem tudja túlkiabálni a valóságot a Fidesz- emelte ki az szocialisták elnöke.

– Hiányzik a szakmaiság a kormányzásból, mindent a pénz határoz meg. Kiszolgáltatott, védtelen emberek élnek nagy számban például Békés megyében is, közben azt harsogja a kormánypropaganda, hogy a gazdaság jobban teljesít.   

Tóbiás József elmondta, hiába teljesít jól a gazdaság, ha 2,5 millió ember nem keresi meg a létminimumhoz szükséges pénzt. Békés megyében is üres házakról, elhagyott portákról panaszkodtak neki, a fiatalok pedig azért mentek el külföldre, mert Magyarországon nem tudnak biztonsággal megélni.

– A mi feladatunk az, hogy a társadalmi partnereinket a civil szervezetekben, az érdekvédelemben továbbra is keressük és megtaláljuk - hangsúlyozta az MSZP elnöke, aki ebben a tisztségében először tartott sajtótájékoztatót Békéscsabán.