MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2014. október 28. 08:36

Kitiltás és internetadó - Országgyűlés

Több MSZP-s politikustól megvonta a szót a fideszes házvezetés, pedig „csak” arról érdeklődtek a kormánypártiaknál, hogy kik azok a kormányzati vezetők, akik a korrupciós listán szerepelnek. Ülésezett a parlament.

Tóth Bertalan a többi közt annak a hat embernek a megnevezését hiányolta Varga Mihály felszólalásból, akik számára az Egyesült Államok megtiltotta a beutazást. Arra is választ várt: az adóhivatal elnöke hogyan utazhatott el a helyettesével együtt szabadságra, illetve hogyan lehetséges, hogy nem nyilatkozik érintettségéről. Azt kérte, a kormány azonnali hatállyal vonja vissza az internetadót, felszólalása végén pedig egy üveg étolajat adott át a miniszternek.

"Hülyének nézik" az országot

Lukács Zoltán napirend előtti felszólalásában kifogásolta, hogy a kormány nem hajlandó válaszolni, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupció miatt. "Önök két hete próbálnak hülyének nézni egy egész országot" - fogalmazott. Szerinte "rossz duma", hogy ne lehetne megkérdezni az adóhivatal elnökét az esetleges érintettségéről, ha ő és a NAV más vezetői nem tisztázzák magukat, akkor "az egész hatóság illegitim lesz".

Kifogásolta, hogy amikor milliárdos áfacsalásokról hallani, a kormány új adókat vezet be. A képviselő az internetadó visszavonására szólított fel.

Az MSZP a kitiltásokról és az internetadóról kérdezett


    
Heringes Anita a "korrupciós listán" szereplő kormányzati szereplők kilétéről érdeklődött és az internetadó visszavonására szólított fel. Azt mondta: ha ezt nem teszik meg, akkor olyan állampolgári engedetlenség következik, amibe a kormány bele fog bukni.

Kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból?

Korózs Lajos azt mondta, eredetileg a szociális temetésről kívánt szólni, de van ennél fontosabb is, válaszolni kellene, kik azok a kormányzati tisztségviselők, akiket kitiltottak az Amerikai Egyesült Államokból. Erre válaszul az elnöklő Lezsák Sándor leállította a felszólalást, mert annak - mint jelezte - az eredetileg írásban benyújtott szöveg szerint kell elhangoznia.

Később a szintén szocialista Lukács Zoltán ügyrendi felszólalásában úgy vélte, Korózs Lajostól nem házszabályszerűen vonta meg a szót az elnök, ezért indítványozta, hogy frakciótársa elmondhassa interpellációját. Lezsák Sándor ekkor arra kérte a képviselőt, forduljon az ügyrendi bizottsághoz.

Kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból?

Tóth Bertalan képviselőtársaihoz hasonlóan azt firtatta: kik azok, akik a korrupciós listán szerepelnek.

Leszakadóban az aprófalvak

Harangozó Gábor szerint az aprófalvakban nem lehet ügyeket intézni, megszűnt a közszolgáltatások nagy része, nincs munka, vagy ha van is, "szánalmasan alacsony bért fizetnek". Bírálta a magas áfát, amely szerinte jelentősen sújtja az itt élőket. Szerinte a kormányoldalnak csak a falusiak szavazata kellett.

Nő a cafetéria adója

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az adóváltozások miatt emelkednek a béren kívüli juttatások után fizetendő közterhek. A cafetéria a jövőben munkaadóknak több terhet, a munkavállalóknak pedig kevesebbet hozamot fog jelenteni, ami kvázi bércsökkenés - tette hozzá.

Nem egyeztettek az egyéb vegyipari termékek termékdíjáról

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg azt a javaslatot, amelyik tartalmazza az egyéb vegyipari termékekre kivetett termékdíjakat. Hangsúlyozta, hogy a családok rezsiköltségeinek jelentős hányadát teszik ki ezek a termékek, miközben minden tanulmány azt mutatja, hogy Magyarországon "brutálisan" nő és mélyül a szegénység.

Az MSZP a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelőkről érdeklődött

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az új munka törvénykönyve szabálysértések sorát hozza magával, 50 százalék feletti a munkáltatóknál talált szabálysértések aránya. Azt mondta: 40 százalékkal csökkent a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők részaránya vidéken, ami nehezíti a feltárást, miközben például a halálos munkahelyi balesetek aránya 60 százalékkal nőtt. Azt kérdezte: hova vezetnek az átszervezések és milyen segítséget nyújt a kormány az érintetteknek.

Az MSZP ukrán színekben politizáló magyarokról kérdezett    

Kiss László arról beszélt, hogy a magyar kormány korábban nemzetbiztonsági kockázatot látott az ukrán Régiók Pártja színeiben politizáló magyar Gajdos István személyében, míg most Petro Porosenko pártjával mandátumot szerzett, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséghez köthető Brenzovics Lászlóról nem volt ilyen véleménye. Felvetette, hogy a politikus ugyanúgy egy ukrán párt színeiben indult, így kérdés, magyarnak nevezhető-e.