2012. február 16. 12:04

Kizárólag megszorításokra nem lehet növekedést alapozni

„Növekedés, fiskális konszolidáció, munkahelyteremtés az a három terület, mely meghatározza Európa sikeres jövőjét, kilábalását az elhúzódó gazdasági válságból” – fogalmazott Herczog Edit az EP plenáris vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

Növekedni kutatás-fejlesztéssel, új technológiák alkalmazásával, fiskális kiigazítást az állami kiadások, nagy ellátó-rendszerek átalakításával, új munkahelyeket teremteni pedig a munkáltatók ösztönzésével és a fiatal munkavállalók képességeinek bővítésével lehet. „Ezért változatlan fenntartom azon álláspontom, miszerint nem szabad pusztán megszorításokra alapozni az összeurópai gazdaságpolitikát” – érvelt a szocialista EP-képviselő.

Herczog úgy fogalmazott: „mint magyar politikus, habár úgy vélem, a gazdasági stabilitásról, konszolidációról és kormányzásról, továbbá az európai stabilitási mechanizmust létrehozó szerződések nem adnak egyértelmű gyógyírt Európa helyzetére, hazámnak elemi érdeke azokhoz csatlakozni.” Ezért üdvözlendőnek tartja, hogy a Fidesz vezette magyar kormány a kezdeti nemleges, elzárkózó álláspontját megváltoztatva, a megállapodás aláírása mellett kötelezte el magát.  A képviselő mindazonáltal megjegyzi, hogy ezek az intézkedések átmenetileg igen, de hosszú távon biztosan nem oldják meg Európa jövőjét.

Újabb forrásokat kell találnia Európának, melyek növelik a fogyasztást, serkentik a mikro, kis-és közepes vállalkozásokat, ezáltal új munkahelyeket generálnak. Erre megoldást jelenthet az eurókötvények kibocsátása, csakúgy, mint az adóparadicsomok letörését célzó tranzakciós adó bevezetése, melyek hosszú ideje vita tárgyát képezik Brüsszelben.