mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. március 07. 10:36

Klímaválság: egy év alatt sokat léptünk előre, de még az út elején vagyunk!

Klímaválság: egy év alatt sokat léptünk előre, de még az út elején vagyunk!
Valamivel több mint egy éve jelentette be az Európai Bizottság a klímavészhelyzet kezelésére megoldást kínáló European Green Deal, vagyis az Európai Zöld Megállapodás életre hívását.

Az elmúlt egy évben már sok minden történt, de még csak az út elején járunk; a koronavírus-járvány pedig sajnálatos módon átmenetileg háttérbe szorította a klímaválság ügyét. Az Európai Parlament környezetvédelmi és közegészségügyi szakbizottságának (ENVI) legutóbbi ülésén Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, a Green Deal felelőse volt az egyik vendég, aki beszámolt a 2050-re klímasemleges Európát célul kitűző ütemterv állásáról.

Fontos kérdésről van szó, amelyet az MSZP európai parlamenti képviselőjeként kiemelten kezelek, hiszen a globális járvány ideje alatt is egyre csak romlik a klímahelyzet, amely az egyik legsúlyosabb, átfogó és hosszútávú fenyegetése a mai civilizációnak. Az ENVI-bizottság ülésén ismét megerősítést nyert a klímasemlegesség elérésének szükségessége, ami annyit jelent, hogy bár a károsanyag kibocsátás nem szűnik meg teljesen, de megfelelő mértékben növeljük az úgynevezett természetes „karbonnyelők” – így például az erdők, termőföldek – számát vele szemben. Az ambiciózus európai tervet a kezdetekben azért kritizálták, mert Európa a teljes Föld károsanyag kibocsátásának mindössze 8-9 százalékát teszi csak ki, aminek lecsökkentése a globális problémát egyedül még nem oldja meg. Annak ellenére, hogy az elején csak Európa volt a fedélzeten, az elmúlt valamivel több egy évben számos ország csatlakozott a kitűzött célokhoz, így többek között Japán, Dél-Korea, Kanada, Kína, Dél-Afrika és – az elnökváltás után újra – az Egyesült Államok is vállalta, hogy tesz a klímasemlegesség elérése érdekében.

Az elmúlt időszakban számos javaslatot fogalmazott meg az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességet el is tudja érni az európai közösség. Ezek többek között: az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv, a méltányos átállást támogató mechanizmus, az európai klímarendelet, a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv, a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia vagy éppen az európai éghajlati paktum. Az Európai Parlamentben magam is támogattam például az uniós klímarendelet megszavazását, ennek a dokumentumnak többek között az a célja, hogy jogilag kötelezővé tegye az Unió klímasemlegességét 2050-ig, de ezzel párhuzamosan biztosítsa az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot is a tagállamok, a vállalkozások, illetve az állampolgárok számára. Ez a rendelet jelenleg az intézmények között egyezetetés szakaszában van.

Fontos megemlíteni a sokezer-milliárdos újjáépítési csomagot is, amely „extra” forrásokat biztosít majd annak érdekében, hogy Európa teljesíteni tudja a kitűzött klímacélokat. Azt is ki kell emelni ugyanakkor, hogy ezeknek a pénzeknek a lehívásához a tagállamoknak vállalnia kell, hogy a számukra rendelkezésre álló keret legalább harminchét százalékát klímacélokra, minimum húsz százalékát pedig a digitális átállás előmozdítására fordítják. Magyar EP-képviselőként elengedhetetlennek tartom, hogy a kormány széles körben vitassa meg az újjáépítési csomagból hazánk számára rendelkezésre álló források felhasználásának részleteit, eddig ugyanis a törvényileg előírt szakmai- és civil konzultációkra a Fidesz minimális figyelmet sem fordított. Több alkalommal is szorgalmaztam, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a teljes nemzeti reformtervet, az eddig közzétett tizenhárom oldalas összefoglaló ugyanis e-tekintetben értékelhetetlen.

Nem állítom, hogy minden hibátlan Európai Unióban és azt sem állítom, hogy könnyű lesz az európai zöld megállapodás vállalásait teljesíteni. De korántsem lehetetlen, a gyermekeink jövője érdekében pedig erkölcsi kötelességünk is mindent megtenni a cél érdekében. A klímaválság a koronavírus után is velünk marad, sőt, romboló hatása egyre csak növekszik. Többfrontos harcot kell tehát folytatnunk és egyik fenyegetést sem felejthetjük el vagy halaszthatjuk későbbre annak megoldását. Az ENVI-bizottság magyar tagjaként továbbra is kiemelten igyekszem a klímaválsággal kapcsolatos megoldásokat előmozdítani és támogatni.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznyolcvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2021. március 7.

Kapcsolódó párttagok