MTI/mszp.hu
2011. április 18. 18:46

"Kőbe véstük" a köztársaságot

Mesterházy Attila szerint az új "egypárti" alaptörvény elfogadásával április 18. az ország szétszakításának napja lett, a szocialisták pedig azon lesznek, hogy visszaállítsák az egységét, "a demokrácia, a jog és a bizalom Magyarországát".  Az MSZP elnöke hétfő délután a Magyar Köztársaság kövénél beszélt erről, amelyet a szocialisták állítottak a budapesti Újpesti rakparton. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a kő nem emlékmű, hanem az újrakezdés, a változás szimbóluma, amely azt is jelképezi, hogy a demokrácia híveinek össze kell fogniuk.

Kitért arra, hogy az elmúlt húsz évben a magyarok számos reménye beváltatlan maradt, és az elégedetlenség is hozzájárult a Fidesz "alkotmányos puccsához". De - folytatta - a teljesületlen vágyakért, hibákért nem a demokrácia a felelős.

Azt is mondta: Magyarország az igazságtalan adórendszer és a közbiztonság hiánya miatt szétesőben van, a reménytelenség szélén, ám így sem fogja tűrni, hogy Orbán Viktor a "hűbérbirtokává" tegye.Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy "a szabadság ellenségei" ketté akarják osztani az országot, ez a politika azonban elkerülhetetlenül bukásra van ítélve. A szocialisták feladata szerinte, hogy amint lehetőségük lesz, felszámolják "a fideszes pártállamot" és helyreállítsák a harmadik köztársaság alkotmányos rendjét. Kifejezte reményét, hogy az új alaptörvény "a negyedik születésnapját" már nem éri meg.

Hiller István országgyűlési képviselő elmondta: azért "vésték kőbe" a köztársaságot, hogy emlékeztessenek, minden hatalom a népé, amely ahogy adta, el is veheti a hatalmat a kormányzóktól. Hozzátette: nem tekintik győzelemnek, hogy az alaptörvényben nem szerepel a vármegye elnevezés, "őrület, hogy ez szóba jöhetett".Kifejtette: ma a szocialisták, liberálisok és valódi konzervatívok közötti véleménykülönbség nevetséges ahhoz képest, hogy azonosan gondolkodnak a köztársaságról.

Az újonnan felállított kőnél - amelyen a Magyar Köztársaság felirat olvasható - a szocialista párt parlamenti frakciójának tagjai mellett mintegy százötven szimpatizáns jelent meg. Az ott kiosztott, hurkapálcára húzott piros-fehér-zöld zászlókat a résztvevők a rendezvény végén a kövön és amellett helyezték el.

Az MSZP előzőleg a parlament ülésével egy időben részországgyűlésen fejtette ki aggályait az új alaptörvénnyel szemben; a zárószavazáson, ahogy az alkotmány vitájában, nem vett részt. A szocialisták este fáklyás felvonulással tiltakoznak az új alkotmány ellen.