2011. március 23. 11:27

Kolláth György: "Sámli nem készül így?"

A kazincbarcikai részországgyűlésre meghívott szakértőként érkező Kolláth György a Fidesz-pártalkotmányról azt mondta, az primitív, pártos és porszagú. Leszögezte: sámli sem készül úgy, mint ahogy ezt az Alaptörvényt a kormánypártok összeeszkábálták.

Ha hat kifejezéssel kellene jellemezni a Fidesz által előterjesztett Alaptörvény-tervezetet, akkor azt leginkább a primitív, pártos, részrehajló, porszagú, ’38-as hangulatú, valamint szedett-vetett kifejezésekkel lehetne megtenni - kezdte előadását az alkotmányjogász.

Az úgynevezett Nemzeti Hitvallásról szólva némi derültséget keltve hiányolta a Puskás Öcsire, illetve a mangalicára történő utalást, mondván: ha nemzeti jelképekkel akarjuk teleaggatni a preambulumnak megfelelő szakaszt, akkor őnékik is ott a helyük. Komolyra fordítva hozzátette: lehetett volna normális, korrekt preambulumot is készíteni, ám ez a Fidesz politikusainak nem sikerült.

"Ez a koncepció még egyeztetésre sem alkalmas" - jelentette ki, jelezve, hogy ezt, mint szakember, egyetemi tanár mondja. A szöveget alaposan tanulmányozva Kolláth szerint kétségbeejtő kép tárul elénk: a magántulajdon szentségére, a kapitalizmusra még utalás sincs, a hatalommegosztás alapelveit sem találni, az egészséghez, munkához, szociális ellátásokhoz való hozzáérhetőségre ezen túl csak törekedni fogunk, de például az egyesülési jog terén is durva visszalépést (szakszervek sztrájkjogának korlátozása!) tapasztalni.

Az alkotmányjogász szerint a megismert szöveg alapján világos, hogy egy lebutított bonapartizmus, de facto császárság felé sodródunk. Később "Orbán-pátensnek" nevezve a tervezetet, Orbán Viktor abszolút hatalmi törekvéséről beszélt.

Kolláth György a 87 oldalas pártalkotmány-tervezet kiötlőinek iratmegsemmisítőt, majd tiszta lapot javasol. "A mostaninál jóval szebbet lehetett volna csinálni, és bizonyára önöknek szebbet is kell majd készíteniük ennél" - fordult az MSZP országgyűlési képviselőihez.