2012. március 08. 19:12

Költségvetés 2012: élt két hónapot

2012-ben sem élt tovább két hónapnál a Fidesz költségvetése: a februári hiánynál az elmúlt tíz évben csak a tavaly februári volt magasabb. Ezért olyan új költségvetésre van szükség, amely folyamatos megszorítások nélkül is fenntartható, így a növekedés beindulása mellett az ország iránti bizalom helyreállítását is segíti.

Az igazságtalan, egykulcsos adórendszer és a felelőtlen állami gazdálkodás ellensúlyozására bevezetett egyszeri intézkedések nélkül a tavalyi és az idei költségvetési hiány is messze 3 százalék felett lenne. A legfrissebb bevételi és kiadási adatok tükrében kijelenthető: a Fidesz-KDNP-kormány 2012-es költségvetése megbukott.

Mielőtt a kormány illetékesei ezt a szomorú tényt is egy sallerszerű kézmozdulattal, netán egy újabb milliárdos kormányzati kommunikációs megbízással intéznék el, jelezzük: ezúttal egy szimpla büdzsénél jóval többről, Magyarország rövid- és középtávú jövőjéről van szó. Ha a kormány nem képes bebizonyítani, hogy ténylegesen és fenntartható módon 3 százalék alá tudja szorítani a költségvetés strukturális hiányát, az ország az IMF-hitellel együtt a felzárkóztatási támogatásokat is elbukhatja, az állampapírhozamok pedig elszállhatnak, a forint árfolyamáról nem beszélve.

Az MSZP ugyanakkor óva inti a kormányt attól, hogy a büdzsét ismét az embereket sújtó megszorító intézkedésekkel próbálja toldozgatni! Az MSZP által a Parlamentnek benyújtott 7 pontos gazdasági javaslatcsomag – amelynek központi eleme a progresszív, kétkulcsos szja-rendszer bevezetése – a fenntartható költségvetési pályára való visszatérést, a gazdasági növekedés által megvalósuló valódi munkahelyteremtést célozza.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő