Költségvetés, adópolitika, nyugdíj

Költségvetés, adópolitika, nyugdíj
Ülésezett az Országgyűlés.

Az igazságtalanságokat meg kell szüntetni

Tóth Bertalan szerint a Fidesz által benyújtott költségvetés az igazságtalanság és a korrupció költségvetése. Az ellenzéki politikus közölte, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, a vagyoni különbségeket csökkenteni kell. A szocialisták ezért mondják "tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok" - hangoztatta.

Miért nem fizetik ki a mentősöknek a megígért emelést?

Szakács László azt tette szóvá, a kormány hitegette az alulfizetett dolgozókat, hogy "brutálisan" növelik a bérüket, azonban ez nem így lett, s nem is lesz így, azt látják az ígéretek szerte foszlanak. A mentősök nagyjából az egyötödét kapják annak az emelésnek, amit megígértek nekik. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy vannak olyan megyék, ahol nem tudnak rohamkocsit működtetni. A szocialista képviselő azt kérdezte: miért nem fizetik ki a mentősöknek megígért emelést, s nem érzi-e a miniszter a felelősségét.

Mit tesz a kormány a közfoglalkoztatottak kirablói ellen?

Tukacs István arról beszélt, hogy a Szabolcs megyei Túrricse polgármestere nem pénzben, hanem maga által gyártott utalványokban fizetett a közfoglalkoztatottaknak, visszaélve az érintettek kiszolgáltatott helyzetével. Értékelése szerint a kormánynak és a parlamentnek is elrettentő szabályokat kell alkotni, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset.

Miért nem marad meg a nyugdíjas betegek adókedvezménye?

Gúr Nándor arra várt választ, hogy a nyugdíjba vonulók miért nem tarthatják meg az egyes betegségeik után kapott adókedvezményüket? Példaként azt hozta fel, hogy a liszt érzékenyeknek vagy a laktóz-intoleranciában szenvedőknek szerinte 70-80 ezer forinttal is növekedhet a kiadásaik, miután nyugdíjba mentek.

A felsőoktatási dolgozók béréről

Harangozó Gábor arról beszélt, hogy tíz éve változatlan a felsőoktatásban dolgozó oktatók, illetve a nem oktatói munkakört betöltő közalkalmazottak bére. A béremelés viszont annak lenne az alapfeltétele, hogy a jövőben a felsőoktatás minőségét és versenyképességét növelni lehessen - jelentette ki.
A képviselő ezek után megmagyarázhatatlannak tartotta, hogy Palkovics László oktatásért felelős államtitkár bérmaximum bevezetését rendelte el a Budapesti Műszaki Egyetem tanárai között.

Kik akadályozták meg, hogy rajtaüssenek Voldemorton?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Harangozó Tamás a 168 óra című hetilap cikkére hivatkozva arról beszélt, hogy "a magát állítólag Voldemortnak hívató" fideszes képviselő, Mengyi Roland egy százmilliós nagyságrendű uniós támogatás "lenyúlására" szőtt tervnek volt részese. A politikus a gyanúsítottak szerint először a megnyert pénz ötven, majd később kilencven százalékáért cserébe segített volna azért, hogy kifejezetten rájuk írják ki a pályázatot. Az újságcikk alapján a nyomozók már 2015. nyarán előkészítették a rajtaütést, amelynek során tetten érhették volna a képviselőt és társait de az akciót nem engedélyezték - mondta.
Indult-e belső vizsgálat amiatt, hogy a nyomozók nem kaptak engedélyt, illetve miért nem engedélyezték az akciót - kérdezte a képviselő.

Indítanak-e vizsgálatot az MVM által a CÖF-nek nyújtott támogatás ügyében?

Varga László arról beszélt, hogy az MVM 508 millió forintos támogatásban részesíti a Civil Összefogás Fórumot (CÖF) és a mellette működő alapítványt.
Az "álcivil szervezet" nyíltan a kormány politikáját támogatja, kiszolgálja azt - mondta, hozzátéve: ez az összeg több mint bármely ellenzéki párt költségvetése. Azt kérdezte: indítanak-e vizsgálatot és milyen személyi következményei lesznek ennek a botránynak?
Ha nem indul vizsgálat, az MSZP megteszi a feljelentést - jelezte a szocialista politikus. 

Miért tartották vissza a nyugdíjemelést?

Horváth Imre az Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkárát kérdezte arról, hogy miért tartják vissza egyes nyugdíjasoknak az ellátás emelését. Mint mondta, új szabály szerint, aki nyugdíjasként társadalombiztosítást fizet, annak az éves bruttó bér 0,5 százaléka nyugdíjemelésként visszajár. Ezt 2017 októberig visszamenőleg kell kifizetni. A képviselő azt kérdezte: miért tartják vissza 10 hónapig ezt a kifizetést?