MTI/mszp.hu | Belföld | országgyűlés parlament
2017. június 12. 19:49

Költségvetés, CEU, oligarchák országa

Költségvetés, CEU, oligarchák országa
Ülésezett a Parlament.

Igazságosabb Magyarországra van szükség

Az MSZP frakcióvezetője szerint igazságosabb Magyarországra van szükség, egy olyan országra, amely az Európai Unióban az első körbe és a nem a perifériához tartozik. Tóth Bertalan a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva azt firtatta, hogy a magyar emberek valóban azokat a kérdéseket tartják a legfontosabbnak, amelyeket a nemzeti konzultáción megkérdeztek tőlük. Miért nem szólt a nemzeti konzultáció az oktatásról, az egészségügyről, a kivándorlásról és arról, mennyit költsünk stadionokra? - kérdezte. Közölte: miközben a kormány meg akarja védeni a rezsicsökkentést, más országok az alacsonyabb nemzetközi árak miatt tovább csökkentik a rezsidíjakat. A devizahitelesekkel kapcsolatban azt tudakolta, mi van azokkal a családokkal, akik a forintosított hitelüket sem tudják fizetni. Elmondta, a multik nyereségadóját csökkentik a kormánypártok, miközben a magyar kis- és közepesvállalkozások alig tudják kitermelni a megemelt minimálbér költségeit. Hozzátette: a magyar gazdaság az uniós támogatások miatt növekszik, az adócsökkentés hasznát a gazdagok élvezik, az állam működése pedig drágább, mint korábban. Tóth Bertalan bírálta a letelepedési kötvényprogramokat, amelyekkel a kormánypártok "háttéremberei" százmilliárdokat keresnek. Szóvá tette a látványsportokra költött százmilliárdokat, azt, hogy "mindenféle kiskirályok uralnak" focicsapatokat. Az eredmény pedig látható: egy megalázó vereség Andorában - tette hozzá. A Szent László-emlékév kapcsán azt mondta, Szent László volt az első, aki kimondta: tegyünk igazságot, a tolvajokat meg kell büntetni. 1077-ben a lopásért levágták a tolvajok kezét, 2010-ben Pokorni Zoltán, a Fidesz akkori alelnöke ugyanezt ígérte a tolvajoknak - jegyezte meg, utalva arra, hogy azóta Pokorni Zoltánt Németh Szilárdra cserélték. A szocialista politikus szerint a kormánypártok oligarchái folyamatosan "rabolják szét" Magyarországot. Ha még ma is életben lennének Szent László törvényei, hol lenne "felcsúti Mészáros nem stróman Lőrinc", hol lennének "a Habonyok, Rogánok, Tiborczok"? - firtatta. Közölte, Szent László úgy gondolta, a szövetségeseket Nyugaton kell keresni és nem Keleten. Ezzel szemben azt látni: orosz mintára korlátozzák a magyarországi civil szervezetek működését és a nemzeti konzultációval a magyar emberek adatai az orosz titkosszolgálatokhoz kerülhettek - mondta.

Ma is védeni kell a közös tulajdont

Tóth Bertalan Szent László uralkodásáról szólva kiemelte: 940 éve kimondta, hogy a tolvajt meg kell büntetni. Törvényeinek fele a tulajdon védelméről szólt és erre ma is megvan az igény, azonban a miniszterelnök nem védi a közös tulajdont, hanem maga a tolvajok vezére - fogalmazott az ellenzéki politikus. Bírálta, hogy semmilyen eljárás nincs folyamatban egyebek mellett Mészáros Lőrinccel, Habony Árpáddal vagy Rogán Antallal szemben, mert az ügyészség minden kezdeményezést elutasít. Azt ígérte, ha jövőre "egy László" váltja a kormányt, akkor jön az igazságtétel, helyreállítják a jogállamot, a nőket egyenrangú munkavállalókká teszik, tisztességes béreket adnak és visszaállítják az oktatás szabadságát.

A 2017-es költségvetés módosítása

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a 2018-as költségvetés az igazságtalanság és a korrupció költségvetése. Az elnöklő Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy az idei költségvetés módosítása a javaslat tárgya.

Szakács László arra hívta fel a figyelmet, jövőre kvázi "rendeleti úton" is át lehet majd csoportosítani a költségvetési maradványokat. A kormányzati kommunikációra fordított plusz 5 milliárdról azt mondta, sem stadionban, sem kommunikációban nem gyógyult meg senki, ebből a pénzből fel lehetne újítani egy budapesti kórházat.

Gúr Nándor szerint a kormány nem az emberekért, hanem saját magáért és a haverokért cselekszik.

Legény Zsolt szerint a módosítás indoka, hogy a kormány év közben rájött, baj van a népszerűségi adataival.

Bangóné Borbély Ildikó véleménye szerint komolytalan a költségvetés, komolytalanul készítették elő, nincs költségvetési fedezete a miniszterelnök által bejelentetett, a gyermekvállalást segítő intézkedéseknek. Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormányfő olyan intézkedéseket is bejelentett, amelyekről már 2013-ban, 2014-ben is szó volt. A meddőségi kezelések támogatásának itt lenne az ideje - mondta.

Gúr Nándor a korrupció és az igazságtalanság költségvetésének nevezte a jövő évit, az szerinte nem a munkavállalók érdekeit szolgálja. Elmondta, az állam működtetésére többet fordítnak, mint 2010-ben, míg a jóléti funkciókra kevesebb forrás jut 2010-hez képest.

Szakács László szerint hetvenötször több pénzt kap a sport, mint a fogyatékossággal élőket segítő civil szervezetek.

Mikor vonják vissza a lex CEU-t?

Hiller István kifejtette: az elmúlt hetekben, hónapokban a világban arról szóltak a híradások, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a Magyarországon működő egyik legszínvonalasabb felsőoktatási intézményt, a CEU-t. Szerinte a felsőoktatási törvény módosításának szakmai indokoltsága nulla, egy politika indíttatású jogszabály született, amellyel "sikerült bevásárolni" egy nemzetközi botrányt, hiszen Nobel-díjasok, világhírű egyetemek, kutatóintézetek, professzorok fejezték ki felháborodásukat miatta. Ez a törvénymódosítás súlyos kárt okoz a tudományos életnek, egész Magyarországnak - mondta a szocialista politikus, arról érdeklődve, mikor vonják vissza a jogszabályt.

Hány milliárdot költenének még haverokra?

Burány Sándor arról beszélt, hogy a kormány tavaly az állami cégek kommunikációjának szervezésére 25 milliárdos büdzsét hagyott jóvá. 2016-ban 6,3 milliárd forintot költöttek kormánypropagandára, csaknem 80 százalékkal többet, mint az előző évben - mondta. A pénzszórás egyetlen célja az volt, hogy a "haverok zsebét megtömjék" - jelentette ki. A politikus azt kérdezte, hogy a "hány milliárdot költenének még haverokra"?

A Mengyi Roland elleni vádakról 

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy példátlan módon a vádhatóság Mengyi Roland (Fidesz) országgyűlési képviselővel szemben több pontban is vádat fogalmazott meg. A hatóság házkutatást tartott az ügyben az Emminél, iratokat foglalt le, és a miniszter közvetlen környezetét is kihallgatták. Kabinetfőnöke és helyettes államtitkára azonban egymást kizáró állításokat tett, azaz "valamelyikük hazudott" a büntetőeljárásban, ami hamis tanúzásnak számít. Azt kérdezte, a miniszter rendelt-e el vizsgálatot, hány visszaélés történhetett a tárcájánál? 

Komolyan kell venni a paksi szakemberképzést 

Heringes Anita kiemelte, több mint hét éve hívják fel a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni a paksi szakemberek képzését. Ha nem tesznek semmit, évek múlva szakemberhiány lehet - jegyezte meg a szocialista politikus, aki kitért arra is: az Országos Atomenergia Hivatalnál mint felügyeleti szervnél már most az van. Mit kívánnak tenni a szakképzés területén? - kérdezte Heringes Anita.

Újra idegen tollakkal ékeskedik a kormány?

Legény Zsolt azonnali kérdés felszólalása a 2017.06.12. hétfői ülésnapon, Újra idegen tollakkal ékeskedik a kormány? - címmel.

Mikor rendezik végre a Magyar Honvédségnél dolgozó közalkalmazottak illetményét?

Horváth Imre kérdés felszólalása a 2017.06.12. hétfői ülésnapon, Mikor rendezik végre a Magyar Honvédségnél dolgozó közalkalmazottak illetményét? - címmel.

Újabb sporttelep tűnik el a Római parton?

Kiss László kérdés felszólalása a 2017.06.12. hétfői ülésnapon, Újabb sporttelep tűnik el a Római parton? - címmel.